Toch onderzoek naar invoering rekeningrijden

Print
Toch onderzoek naar invoering rekeningrijden

Afbeelding: AD

Het kabinet gaat toch onderzoek doen naar de invoering van rekeningrijden. Dat melden Haagse bronnen. Er liggen drie varianten op tafel. Overigens zal de echte invoering van een systeem voor betalen naar gebruik nog jaren op zich laten wachten.

Eerder lag er nog een taboe op rekeningrijden, vooral bij de VVD. Maar onlangs gaf ook fractieleider Klaas Dijkhoff aan dat er een ander systeem moet komen om te betalen voor autogebruik, nu steeds meer auto‘s elektrisch worden en een taks via de pomp dus niet meer aan de orde is.

De drie varianten die worden bekeken zijn: alleen een kilometerheffing voor elektrische auto‘s, een variabel systeem voor alle wagens en een spitsheffing. Die laatste optie lijkt bij voorbaat al kansloos, zeggen ingewijden.

Lees ook: VVD’er Dijkhoff: Nadenken over rekeningrijden

2026

Rekeningrijden kan uiteindelijk pas omstreeks 2026 worden ingevoerd, aldus de ingewijden. Eerst is nog jaren aan voorbereiding nodig, als er is gekozen voor één variant.

Dit kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat er wel proeven mogen komen met betalen naar gebruik, maar dat het opzetten van een systeem voor rekeningrijden voor personenauto’s uit den boze is.