OM: proces tegen Wilders voortzetten

Print
OM: proces tegen Wilders voortzetten

Afbeelding: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat het proces in hoger beroep tegen PVV-leider Geert Wilders wordt voortgezet.

Een verzoek tot uitstel van Wilders en zijn advocaten moet worden afgewezen, aldus het OM dinsdag, in reactie op een verzoek van Wilders en zijn advocaten. Zij willen dat het proces voorlopig wordt opgeschort, op zijn minst. Uiteindelijk moet de hele zaak van tafel, zei Wilders zelf in een kort betoog. „Hou ermee op. Stop de heksenjacht op Geert Wilders.”

Wilders wil dat tot de bodem wordt uitgezocht of voormalig justitieminister Ivo Opstelten invloed heeft uitgeoefend op de beslissing van het OM Wilders te vervolgen voor zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak in 2014. Volgens het OM is dat al gedaan. Van enige beïnvloeding door Opstelten is niets gebleken, aldus het OM. De bewindsman werd destijds slechts geïnformeerd over de besluitvorming.

De aanklagers hekelden het feit dat het proces telkens niet over de inhoud gaat, over de aanklacht, de gewraakte uitspraken van Wilders. „Het lijkt wel of Wilders en zijn advocaten dat juridische debat uit de weg gaan”, aldus de aanklager.

‘Een grote schande’

Wilders’ raadsman Geert-Jan Knoops wil een viertal getuigen horen om „de onderste steen” over de vermeende politieke beïnvloeding boven te krijgen. Het OM ziet het nut daarvan niet in, onder meer omdat de getuigen niet relevant zouden zijn. Ook wil Knoops een WOB-procedure van RTL Nieuws afwachten, omdat die belangrijke stukken zou kunnen opleveren. Het OM vindt die procedure van een andere orde dan de strafzaak. Het kan bovendien nog lang duren voordat de rechter in die zaak een uitspraak doet.

Wilders noemde het proces „een grote schande” en „een smet op de rechtsstaat”. Volgens de politicus heeft het er alle schijn van dat de strafzaak politiek gemotiveerd is. Het hof beraadt zich op de standpunten van Wilders en het OM en zal naar verwachting dinsdag nog bepalen of en hoe het proces de komende dagen verdergaat.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen