Granaat op politiebureau was geen bedreiging

Print
Granaat op politiebureau was geen bedreiging

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Heerlen / Hoensbroek -

Heerlenaar E.J. is veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk voor het bezit van een handgranaat. Die had hij op de balie van het politiebureau in Heerlen gelegd. Voor bedreiging van politieagenten is hij vrijgesproken.

De vier maanden celstraf die feitelijk overblijven, zijn gelijk aan de tijd die J. (28) in voorarrest heeft gezeten sinds zijn aanhouding eind februari dit jaar. Maar de Heerlenaar moet zich ook meteen laten opnemen bij een zorginstelling om van zijn zware alcoholverslaving af te komen. Na de opname volgt ambulante behandeling, zolang de reclassering nodig acht.

Daarmee krijgt J. precies wat hij beoogde, toen hij tegen half vijf ’s middags op 25 februari met de granaat in een ondoorzichtig potje het politiebureau in Heerlen binnenstapte. „Ik wilde me bij de politie melden met iets dat verboden was. Dan zou ik vast komen te zitten en hulp krijgen”, bekende hij twee weken geleden op de zitting.

Arrestantencomplex

J. vertelde aan de balie dat hij zichzelf zou opblazen als hij geen hulp zou krijgen. Toen een van de agenten de pot opende en de groene granaat met pin er nog in zag, sloeg zij meteen alarm. Het politiebureau, inclusief arrestantencomplex, werd in allerijl ontruimd. Vier uur later werd het sein veilig gegeven.

De rechtbank noemt het bezit van een handgranaat een ernstig strafbaar feit: „Dit soort explosieven hoort thuis in militaire kringen. En alleen daar. Het is niet de bedoeling dat burgers erover kunnen beschikken.” Niet is vastgesteld of de granaat uiteindelijk had kunnen ontploffen.

Beschikkingsmacht

Volgens het Openbaar Ministerie heeft J. zich ook schuldig gemaakt aan bedreiging. Maar de rechtbank ziet dat anders. J. had het potje op de balie gezet en vervolgens twee stappen naar achteren gedaan. Daarmee gaf hij de beschikkingsmacht over het potje en de granaat prijs. „Hij is niet naar het bureau gegaan om de aanwezigen daar te bedreigen. Het was een schreeuw om hulp. De aanwezigen in het politiebureau zullen zeer geschrokken zijn, maar dat is onvoldoende om te spreken van een bedreiging met een misdrijf.”

J. lijdt al vele jaren aan een alcoholverslaving. „Ik was continu onder invloed”, schetste hij de laatste jaren. „Ik was helemaal van het pad af. Mijn lichaam is zo veel gewend, niet meer normaal. Ik moest minimaal drie liter wodka of whisky drinken om me een beetje goed te voelen.”