Hittegolf met meer dan 40 graden treft Europa

Print

Afkoelen onder een sprinkler in Berlijn. Ook in Duitsland loopt het kwik op. Afbeelding: EPA

Niet alleen Nederland kent ongewoon warme dagen. Frankrijk en Duitsland maken zich op voor recordtemperaturen van boven de 40 graden Celsius. Ook België en Zwitserland zuchten onder een hittegolf.

Volgens gegevens van Meteo France is de Auvergne in centraal-Frankrijk, met de steden Limoges en Clermont-Ferrand, de heetste plek van het land. De temperatuur loopt er op tot meer 41 graden. Elders lopen de temperaturen op tot hoog in de 30 graden. Het Franse meteorologisch instituut heeft daarom een code oranje afgekondigd. In reactie daarop worden overal in het land maatregelen genomen. In Parijs zorgen hulpverleners ervoor dat zwervers genoeg drinkwater hebben. Het stadsbestuur stelt met airconditioning gekoelde ruimtes open waar mensen verkoeling kunnen vinden tegen de hitte.

Maatregelen

Volgens minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, is het te warm om te studeren. Nationale examens van deze week zijn opgeschort. Die zullen volgende week worden afgenomen. De Wereldvoetbalbond FIFA neemt extra maatregelen op het WK Voetbal voor vrouwen. Tijdens de wedstrijden in Frankrijk worden er drinkpauzes ingelast. Als de hitte te erg wordt, overweegt de FIFA wedstrijden uit te stellen. Zover hoeft het waarschijnlijk niet te komen omdat de meeste wedstrijden na de achtste finales ’s avonds worden gespeeld.

France kent sinds augustus 2003 een ‘hitte-waarschuwingssysteem’. In dat jaar werd het land getroffen door extreme temperaturen, de hoogste in vijftig jaren. Er stierven toen naar schatting 15.000 mensen aan de gevolgen van de hittegolf. Onder de slachtoffers waren vooral ouderen in appartementen en verzorgingstehuizen zonder airconditioning.

Om een herhaling te voorkomen heeft president Emmanuel Macron ‘waakzaamheid’ uitgeroepen als het woord van de week. „Jullie weten allemaal dat in tijden als deze zieken, zwangere vrouwen, kinderen en ouderen het meest kwetsbaar zijn. Daarom moeten we nu goed op hen letten en voorzorgsmaatregelen nemen’’, aldus Macron. Minister van Gezondheidszorg Agnes Buzyn heeft hem ervan verzekerd dat verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en ook het openbaar vervoer de nodige maatregelen hebben genomen. „Maar ook dan kan het misgaan”, aldus Buzyin. „Een hitte golf zorgt altijd voor een hoger sterftecijfer.”

Hitterecord

Duitsland gaat ervan uit dat het oude hitterecord van de maand juni – 38,2 graden Celsius in Frankfurt in 1947 – dezer dagen zal sneuvelen. Volgens meteorologen wordt het op sommige plekken meer dan 40 graden. Ook bestuurders in Duitsland roepen instanties en burgers op extra aandacht te besteden aan jongeren, ouderen en zieken. In het noordoosten staat de brandweer in hoogste paraatheid uit angst voor bosbranden. In de deelstaat Brandenburg zou het risico op branden in de kurkdroge bossen het grootst zijn.

De Zwitsers beleven voor de tweede keer in vier jaar extreem hoge temperaturen. Tot nu toe stond 2015 te boek als het ‘heetste jaar ooit’. Deze week lopen de temperaturen op tot boven de 40 graden Celsius. Omdat de hitte gepaard gaat met een hoge luchtvochtigheid heeft MeteoSwiss alarm geslagen.