Er komt meer plek voor woonwagens in Leudal

Print
Er komt meer plek voor woonwagens in Leudal

Woonwagenbewoners voerden in oktober actie in Heythusyen voor meer standplaatsen in de gemeente. Afbeelding: Archief De Limburger/Jeroen Kuit

Heythuysen / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem -

Het aantal standplaatsen voor woonwagens in de gemeente Leudal wordt uitgebreid. De voltallige gemeenteraad van Leudal stemde daar dinsdagavond mee in.

Concreet betekent het besluit van de raad dat uiterlijk volgend jaar al vier nieuwe plaatsen worden gerealiseerd op de locatie Molenzicht in Heythuysen. De kosten daarvan bedragen 755.000 euro. Geld dat in eerste instantie door de gemeente moet worden neergeteld. De bedoeling is dat beheer en onderhoud op een later moment overgaan naar een woningcorporatie.

Middellange termijn

Uit een inventarisatie van Leudal blijkt dat in de gemeente vraag is naar in totaal 35 standplaatsen. Een onderzoek naar het uitbreiden van de standplaatsen met het aantal van vijftien op de middellange termijn werd door de gemeenteraad echter geparkeerd. Men wil eerst een provinciaal onderzoek afwachten naar de woningbehoefte onder woonwagenbewoners. Dit tot teleurstelling van burgemeester Arno Verhoeven. „We moeten als gemeente staan voor de woonbehoefte van deze doelgroep. Daar doet het onderzoek van de provincie niets aan af.” Het onderzoek van de provincie is naar verwachting in augustus klaar.

Toewijzingsbeleid

De raad stemde ook in met een nieuw toewijzingsbeleid voor nieuwe dan wel vrijkomende woonwagens. In toekomst zal bij de toewijzing rekening gehouden worden met familiebanden tussen woonwagenbewoners.

Leudal moest het woonwagenbeleid herzien nadat het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat woonwagenbewoners werden gediscrimineerd doordat niet in hun woonbehoefte werd voorzien.