Top van Universiteit Maastricht hield fraude geheim

© Getty Images/iStockphoto

Topfunctionarissen van de Universiteit Maastricht hebben in 2008 medewerkers die zich schuldig maakten aan fraude en zelfverrijking, de hand boven het hoofd gehouden.

Sjors van Beek en Karlijn Kuijpers

Dat blijkt uit onderzoek door De Limburger in samenwerking met onderzoeksplatform Investico en De Groene Amsterdammer. Leon Schurgers, indertijd onderzoeker en nu hoogleraar, nam 70.000 euro aan van een farmaciebedrijf maar werd nauwelijks bestraft. Samen met Cees Vermeer, toenmalig directeur van universiteitsdochter VitaK BV, sluisde hij tevens een waardevol patent in stilte door naar een eigen bedrijf, opgericht zonder toestemming van de universiteit.

Geen aangifte

Tegen de betrokkenen werden nauwelijks maatregelen genomen. Er werd geen aangifte gedaan, en Schurgers hoefde de illegaal ontvangen gelden niet terug te betalen. Vermeer kreeg naast zijn salaris en prepensioen een bonus van ruim vijf ton. Die werd nooit gemeld aan pensioenfonds ABP.

Lees ook: Doofpot bij de UM: top wist van fraude, maar veegde dat onder het tapijt

De fraude door Schurgers werd besproken met André Pos­tema, een van de drie leden van het toenmalige College van Bestuur (CvB). De overige CvB-leden werden niet ingelicht, verklaren ze nu. Postema wil geen vragen beantwoorden en zegt slechts „de affaire-Schurgers niet te kennen”. Schurgers en Vermeer wilden geen gesprek en beantwoordden schriftelijke vragen niet.

Onderzoek

Vermeer: „Het was misschien wel fraude, maar ik denk dat het netjes afgehandeld is. Ik heb niks te verbergen en ik geloof dat er geen onoorbare feiten gebeurd zijn.” Schurgers verwijst naar de universiteit en zegt ook dat „alles destijds netjes is afgehandeld”. De huidige UM-top stelt een onderzoek in ‘om de feiten op een rij te hebben voordat ze zich kan uiten over de berichtgeving’. „Op basis van de uitkomsten hiervan zullen we nagaan of nadere actie nodig is”, aldus UM-woordvoerder Gert van Doorn.