Artsen wekken dode man (20) na twintig minuten weer tot leven

Print
Artsen wekken dode man (20) na twintig minuten weer tot leven

Michael met zijn dokter Angel Dudler. Afbeelding: Beaumontziekenhuis

In het Beaumontziekenhuis in Farmington Hills, Michigan noemen ze hem ‘miracle man‘. Toen de Amerikaanse Michael Pruitt (20) geëlektrocuteerd raakte bij een ongeval, gaf hij 20 minuten lang geen teken van leven meer. De arts die hem binnenkreeg op de EHBO, besloot niet op te geven en probeerde hem terug te halen.

Zelf herinnert Michael zich niet veel van wat er die dag gebeurde. Hij was zijn stiefvader aan het helpen op een werf in een voorstad van Detroit en droeg een metalen ladder. Plotseling raakte die een elektrische kabel. ,,Ik herinner me dat ik de ladder vasthield en begon te schudden”, vertelt hij op de website van het ziekenhuis. ,,Daarna niets meer.”

Reanimatie

De eigenaar van de werf belde meteen het noodnummer en begon Pruitt te reanimeren. Vier minuten later kwam de ambulance van de plaatselijke brandweer aan. De hulpverleners namen het over en gebruikten ook een defibrillator. Intussen voerden ze hem naar de spoeddienst van het Beaumontziekenhuis.

Daar kwam hij terecht bij dokter Angel Chudler. ,,Michael vertoonde nog altijd geen teken van leven, maar ik zei tegen mijn team dat we niet zouden opgeven”, vertelt ze. ,,Tegen Michael zelf zei ik dat hij maar beter kon terugkomen.”

20-minutenregel

Intussen was er al bijna 20 minuten verstreken, een kritiek punt. Zo hanteert de Nederlandse Reanimatieraad een 20-minutenregel: “als er dan na reanimeren en schokken met een AED nog steeds geen herstel van de circulatie is, kan je beter stoppen”.

Chudler was nog niet op dat punt. Ze gebruikte opnieuw de defibrillator. Zonder resultaat. Een tweede keer gaf ze hem een schok. Twee minuten later gebeurde het ongelofelijke: het hart van Michael begon weer te kloppen. ,,Toen hij bij bewustzijn kwam, leek hij wel de Hulk”, aldus verpleegster Yasmeen Bachier. ,,Hij greep de stang van het bed vast en schudde er met een enorme kracht mee. We hadden ons volledige team nodig om hem in bedwang te houden.”

Brandwonden

Pruitt bleek alleen gewond te zijn op de plaats waar de elektriciteit zijn lichaam had verlaten: tussen zijn tenen. Daar had hij brandwonden. Die zijn intussen verzorgd en verbonden. Maar verder was hij ongeschonden en zal hij niets aan het voorval overhouden.

,,Zijn herstel is miraculeus”, aldus directrice Barbara Smith van de traumadienst. ,,In minder dan 5 minuten beginnen hersencellen af te sterven door een gebrek aan zuurstof. Hij heeft niets van zijn hersenfuncties verloren. Dit toont duidelijk het belang van onmiddellijk en onophoudelijk reanimatie als iemands hart stopt, zodat zuurstofrijk bloed naar de hersenen blijft stromen.”