Proefmeting met fijnstofsensoren start in Leunen

Print
Proefmeting met fijnstofsensoren start in Leunen

De deelnemende veehouders en omwonenden, vertegenwoordigers van de LLTB en Gezond Leefmilieu Venray, medewerkers van het RIVM en de gemeente Venray kwamen afgelopen dinsdag voor het eerst bij elkaar om ideeën en wensen voor het meetplan met elkaar uit te wisselen. Afbeelding: Gemeente Venray

Leunen / Venray -

Na drie maanden van voorbereidingen, gaan binnenkort in het buitengebied van Leunen de eerste proefmetingen voor het project Boeren en buren van start. Het is de eerste concrete stap in dit bijzondere project, waarin boeren en burgers in Venray samen de luchtkwaliteit van hun omgeving gaan meten. Ze krijgen daarbij hulp van de gemeente Venray, de provincie Limburg en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Zowel voor omwonenden van veehouderijen als voor de agrariërs zelf is het verkrijgen van inzicht in de luchtkwaliteit en mate van luchtverontreiniging in de woonomgeving van groot belang. Door samen te meten hopen ze de nodige informatie te verzamelen. De boeren kunnen de meetgegevens ook inzetten in hun dagelijkse bedrijfsmanagement. Daarnaast wordt onderzocht wat de invloed van het samen meten is op de onderlinge relaties tussen betrokken boeren, omwonenden en lokale overheid.

Op dinsdag 25 juni kwamen de deelnemers voor het eerst bij elkaar om kennis te maken en om ideeën en wensen voor het meetplan met elkaar uit te wisselen. Aanwezig waren deelnemende veehouders en omwonenden, vertegenwoordigers van de LLTB en Gezond Leefmilieu Venray, medewerkers van het RIVM en de gemeente.

Er zijn concrete afspraken gemaakt, onder andere over de eerste proefmetingen die al voor de zomer van start gaan. Deze proefmeting met fijnstofsensoren wordt gedaan in een van de onderzoeksgebieden aan de Scheiweg in Leunen. Deelnemers uit dat gebied kregen na afloop van de bijeenkomst daarvoor de sensoren mee naar huis. Na deze eerste proef is het de bedoeling dat de echte metingen op meerdere plaatsen in Venray in oktober van dit jaar starten. Naast fijnstof, gaan de deelnemers in ieder geval ook ammoniak en stikstofdioxide meten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen