Voormalig CDA-leider: abortus ‘na avondje stappen’ voor eigen rekening

Print
Voormalig CDA-leider: abortus ‘na avondje stappen’ voor eigen rekening

CDA-senator Elco Brinkman zwaaide onlangs af als fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Afbeelding: ANP

Financiële gevolgen van een liberale leefstijl worden veel te gemakkelijk op het bordje van de overheid gelegd, vindt CDA-prominent Elco Brinkman.

,,Natuurlijk mag je een avondje stappen, maar is het zo dat een abortus die daarna uitgevoerd wordt, voor rekening van de overheid of gemeenschap moet komen?”, zegt hij in een interview.

De oud-minister en voormalig partijleider van het CDA stelt in het zomernummer van Christen Democratische Verkenningen dat er ‘tal van onderwerpen’ de vraag kan worden gesteld of de overheid voor de kosten moet opdraaien.

,,Is het echt zo gek om pubers na een avondje comazuipen zelf voor de financiële gevolgen van hun gedrag te laten opdraaien? Moeten de gevolgen van echtscheidingen op het bordje van de gemeenschap komen te liggen?’’, zegt hij in het blad van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA.

Tattoo

Hetzelfde geldt volgens Brinkman voor wangedrag van voetbalsupporters en ‘tal van andere kosten door individueel of groepsgedrag’. ,,Tegenwoordig wil iedereen een tattoo, maar krijgen velen na een tijdje ook weer spijt. Prima, zo’n tattoo, maar voor je het weet moet die ook weer op kosten van de gemeenschap worden verwijderd; dat zie ik niet zo zitten.’’

Brinkman zegt dat de voorbeelden die hij noemt ‘riskant’ zijn, omdat die ‘snel geridiculiseerd’ worden. Toch vindt hij dat ‘eigen verantwoordelijkheid’ een christendemocratisch thema is, waar binnen het CDA over gesproken moet worden. Volgens Brinkman zijn het de ‘minderbedeelden die de rekening gepresenteerd krijgen’.

Brinkman: ,,Zij krijgen te maken met de rotzooi en criminaliteit op straat en hebben niet het geld om in een andere buurt te wonen of beveiliging in te schakelen. Het betekent heus niet dat ik mensen hun uitje of tattoo misgun, maar ik vind het niet goed dat we de rekening van allerlei strapatsen dan maar doorschuiven naar de gemeenschap of de staat.’’

Brinkman nam onlangs afscheid als fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen