Onderzoek naar behoefte nieuwe hotels in Maastricht

Print
Onderzoek naar behoefte nieuwe hotels in Maastricht

De vroegere Palace-bioscoop in Maastricht moet een hotel worden. Afbeelding: Harry Heuts Photography

Maastricht / Itteren -

Voor hoeveel nieuwe hotels is er tot 2028 ruimte in Maastricht? Die vraag moet onderzoeksbureau ZKA beantwoorden.

De gemeente Maastricht laat al jarenlang alleen hotels met een meerwaarde toe. Toine Scheerens van de Samenwerkende Hotels Maastricht (Sahot) looft dat beleid. ,,Het zorgt voor verscheidenheid en kwaliteit.”

Ondanks dat de gemeente de afgelopen jaren ook initiatieven afwees, waren er toch best veel nieuwkomers (zoals Monastère, Easy Hotel, Student Hotel). De bestaande hotels merken dat. Hun omzet is in het eerste kwartaal van 2019 gemiddeld gedaald met 6%; de bezettingsgraad en de gemiddelde kamerprijs zijn ruim 3% procent lager dan een jaar eerder. Die teruggang is groter dan gemiddeld in Nederlandse steden.

Cijfers

De Sahot noemt de cijfers ‘niet positief, maar ook niet heel negatief,’ omdat 2019 voorlopig nog op het niveau zit van 2017. ,,Toch wordt de spoeling steeds dunner als er steeds hotels bij blijven komen,” stelt Scheerens.

De gemeente en Sahot steggelden begin dit jaar nog over cijfers. De gemeente telt het aantal overnachtingen via de toeristenbelasting, die een stijging laten zien. Nu alle Maastrichtse hotels hun accountantscijfers leveren aan het bureau STR is de gemeente bereid om ook omzet, bezetting en kamerprijzen mee te wegen.

Actualiseren

Een tweede teken van toenadering is het onderzoek naar de ruimte die er tot 2028 is voor nieuwe hotels. Maastricht wil dat ZKA een eerdere meting (peiljaar 2016) actualiseert, met relevante ontwikkelingen zowel op lokaal, regionaal als (inter)nationaal niveau.

De Sahot hoopt dat ZKA een hotelstop tot 2022 of 2023 onderbouwt. Alleen plannen die al in de pijplijn zitten mogen dan door gaan. Dat zijn met name het NS-hotel, Palace, Grand Hotel Maastricht en The Green Elephant.