Heerlen is duur uit met jeugdzorg

Print
Heerlen is duur uit met jeugdzorg

Afbeelding: ANP XTRA

Heerlen / Hoensbroek -

Heerlen is ten opzichte van andere gemeenten veel geld kwijt aan jeugdzorg. Heerlen betaalde in 2018 gemiddeld 15.704 euro per cliënt. Het gemiddelde ligt op 10.319 euro per jeugdzorggebruiker.

Dat blijkt uit een onderzoek door bureau Significant in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder 26 Nederlandse gemeenten. Van deze gemeenten is Heerlen per jeugdzorggebruiker het meeste geld kwijt aan jeugdzorg.

Achterstanden

De hogere kosten voor Heerlen komen voort uit sociaaleconomische achterstanden. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente laag scoort op het gebied van SES (Sociaal Economische Status). Heerlen komt in het onderzoek naar voren als één van de gemeenten met de hoogte intensiteit aan SES-factoren.

Deze gemeenten geven gemiddeld ook het meeste uit aan jeugdhulp, zo blijkt uit het onderzoek. Andere onderzochte gemeenten met een hoge SES-intensiteit zijn Groningen en Almere. Gemeenten met een lage intensiteit op dit gebied zijn Berkelland, Huizen en Etten-Leur.

Dwarsdoorsnede

Omdat gemeenten vaak tekorten hebben om de jeugdzorg uit te voeren heeft het kabinet besloten drie onderzoeken uit te voeren. De 26 gemeenten in het onderzoek zijn geselecteerd om een representatieve dwarsdoorsnede van Nederland te krijgen. Zo zijn grote en kleine gemeenten, stedelijke en landelijke gemeenten en gemeenten met verschillende sociale problematiek onderzocht. Heerlen is de enige Limburgse gemeente in dit onderzoek.

Voor wethouder Jordy Clemens (Jeugdzorg, SP) komen de resultaten uit het onderzoek niet als een verrassing. „Het hoge gebruik van jeugdzorg is niet los te zien van de sociaaleconomische achterstanden in deze regio. Ik hoop dat deze resultaten niet alleen als kennisgeving worden aangenomen, maar dat het ministerie er ook conclusies aan verbindt.”