‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

Print
‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

Marianne Bloos en Marc van Nimwegen. Afbeelding: ANP

Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is woensdag alsnog openbaar gemaakt.

In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen twee hoofdofficieren aan bod.

Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM.

Fokkens c.s. concludeerden in hun rapport dat de hoofdofficieren Marc van Nimwegen en Marianne Bloos de intergiteitsregels ernstig hadden geschonden. Het tweetal verzweeg een liefdesrelatie en loog erover tegen hun superieuren bij het OM. Het betreffende hoofdstuk gaat over de liefdesrelatie. De commissie hoorde tal van OM-medewerkers en beschrijft geruchten, waarnemingen en indrukken. Enkele passages zijn onleesbaar gemaakt.

Liefdesaffaire

De twee kregen naar eigen zeggen pas in 2015 een relatie, maar uit het woensdag vrijgegeven hoofdstuk blijkt dat meerdere getuigen al in de jaren daarvoor signalen van een affaire tussen Van Nimwegen en Bloos opmerkten. Zo komt de veelbesproken dienstreis naar Thailand uit 2012 aan bod. Van Nimwegen sprak daar op een conferentie over grensoverschrijdende misdaad en vrouwenhandel. De aanwezigheid van Bloos daar is opmerkelijk, omdat de procureur-generaal die toen mensenhandel in haar portefeuille had, niet mee mocht.

Lees ook: Liefdesrelatie binnen top OM werd jarenlang verzwegen, kopstuk geschorst

Iemand die jarenlang nauw samenwerkte met Bloos zag haar ‘dolverliefd’ terugkeren van de reis. De anonieme getuige kan niet met zekerheid zeggen dat de twee toen een intieme relatie hadden, maar de relatie die hij zag was ‘plakkerig en ongezond’. Hij stelt dat de verhoudingen daarna niet meer klopten, omdat alles wat Van Nimwegen zei klakkeloos door Bloos werd aangenomen. Ook werden zaken die de getuige met Bloos besprak vervolgens met Van Nimwegen besproken, waarna de eerder afgesproken aanpak heel anders kon worden.

Hotelafspraken en aanrakingen

Een getuige die mee was op de reis naar Thailand merkte een intieme verhouding tussen Bloos en Van Nimwegen op. Hij zag de twee op een dakterras wijn drinken op een manier die niet overeenkomt met een ‘normale zakelijke relatie tussen collega’s’. Deze opmerkelijke relatie was voor de getuige toentertijd zelfs genoeg om dit te vermelden tijdens een telefoongesprek met een andere collega.

Jarenlang gingen er geruchten de ronde over de vermeende affaire tussen Bloos en Van Nimwegen. Dit werd gevoed door verschillende waarnemingen van meerdere getuigen, die allemaal opmerkten dat er iets speelde tussen de twee. Soms zijn de verklaringen hierover zeer concreet. Zo stelt een getuige dat hij tijdens een meerdaagse conferentie een hotelkamer in een ander hotel had geboekt voor Bloos en Van Nimwegen, omdat zij bij elkaar wilden verblijven.

Daarnaast hebben (oud-) collega’s de twee hand in hand zien lopen en elkaar aan zien raken op een manier die ongepast zou zijn binnen een collegiale verhouding. Volgens verklaringen van chauffeurs was er in 2012 al een verhouding tussen Bloos en Van Nimwegen. Er waren namelijk toentertijd in de avonden veel afspraken in restaurants en hotels, waarbij de chauffeurs lange tijd moesten wachten op de twee.

Cultuur leidt tot onvrede

De huidige top van het OM zegt veel respect en waardering te hebben voor de OM-medewerkers die met de commissie hebben gesproken. ,,Daar is moed voor nodig”, aldus Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal. Volgens Fokkens was de toenmalige top van het OM niet opgewassen tegen Van Nimwegen en is adequaat optreden daarom uitgebleven.

Het onderzoek van Fokkens werd ingesteld na een reeks publicaties in NRC Handelsblad. De conclusies van de commissie leidden tot schorsing van Van Nimwegen. Bloos is - voor zover bekend - nog steeds met buitengewoon verlof. De commissie stelde ook vast dat de verwikkelingen niet mogen worden beschouwd als een incident en noemde gebrek aan ‘ethisch leiderschap’ als de oorzaak. De cultuur binnen het OM leidt tot onvrede bij OM’ers, aldus Fokkens in april. Van der Burg noemde de conclusies destijds ‘pijnlijk’ en beloofde verbetering.