Arbeidsmarkt

Extra geld om werklozen aan het werk te krijgen

Print
Extra geld om werklozen aan het werk te krijgen

Initiatief moet meer mensen aan werk helpen. Afbeelding: ANP

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Minstens 350 werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit Noord-Limburg worden de komende twee jaar begeleid naar werk.

De gemeente Venlo en de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) tekenen vrijdag een contract om samen op te trekken in dit project ‘Perspectief op Werk’.

Ook uitkeringsinstantie UWV en het onderwijs doen mee om deze groep te helpen. De verwachting is dat het Rijk in augustus een subsidie van één miljoen euro geeft en het jaar daarna nog eens een miljoen.

Springen

Volgens Mark Hendriks van LWV zitten werkgevers te springen om meer personeel. „Vroeger konden ze zeggen: doe mij iemand met die en die mbo-4-opleiding. Zo gaat het allang niet meer. We kijken niet meer naar diploma’s. We gaan nu kijken waar iemand warm van wordt, wat hij kan en wil. Wat heeft iemand nodig? Welke scholingsbehoeften zijn er?”, legt hij uit. „De nieuwe werknemer laten we dan ook niet meer los.” Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er sprake is van proefplaatsingen, werkervaringsplaatsen of leerwerktrajecten.

‘Perspectief op Werk’ is een extra impuls voor het project ‘Door inzicht aan de slag’ uit 2018. Toen spraken Noord-Limburgse gemeenten, UWV en de provincie Limburg af om een profiel op te stellen van alle 1450 werkzoekenden. Door de competenties van deze mensen inzichtelijk te maken, is volgens Hendriks een match op passend werk eerder gevonden. Een deel van deze groep is inmiddels aan de slag. De huidige werkzoekenden hebben een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en zijn moeilijker te begeleiden naar passend werk.

Handicap

Naast dit project startte in 2016 het 100.000 banenplan waarbij het doel is om voor 2026 100.000 Nederlanders met een arbeidshandicap aan werk te helpen. Hier staat de teller inmiddels op 55.000.