Vliegenoverlast: Brunssumse recycler in overtreding

Print
Vliegenoverlast: Brunssumse recycler in overtreding

Opslag van plastic in de buitenlucht bij Brunssum. Afbeelding: Archiefbeeld De Limburger

Brunssum -

De provincie heeft het Brunssumse plastic recyclingbedrijf TpD bestuursdwang opgelegd. De aanhoudende klachten van omwonenden over stank en overlast, veroorzaakt door vliegen, hebben tot controles geleid. Daaruit bleek het bedrijf meerdere keren in overtreding. Die moeten beëindigd worden.

TpD Recycling is een kunststofrecyclingbedrijf. Het bedrijf heeft een productielocatie op de Boschstraat en heeft daarnaast op twee locaties op de Kranenpool een buitenopslag. Daar liggen zowel gerecyclede plastics als materialen die nog verwerkt moeten worden.

Met het bedrijf zijn diverse gesprekken gevoerd om een vliegenplaag en stank te beperken. „Desondanks zijn de problemen gebleven en ervaren omwonenden nog steeds ernstige overlast”, verklaarde de provincie eerder.

Onvoldoende maatregelen

In april van dit jaar deelde de provincie TpD Recycling al mee dat als het bedrijf aantoonbare overlast veroorzaakt én onvoldoende maatregelen neemt, de provincie juridische stappen zou ondernemen om tpD Recycling te sluiten.

Lees ook: Brunssum: vliegenoverlast wordt hard aangepakt

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat tot twee maal toe de norm voor de hoeveelheid vliegen werd overschreden. Ook loosde het bedrijf afvalwater op het riool. Dit had met een vrachtwagen afgevoerd moeten worden.

Ruimtegebrek

TpD huurt in Brunssum een ruimte van Vossenberg Beheer BV. Er zou niet genoeg plaats zijn om alle plastic binnenshuis te verwerken. Beide partijen stellen weinig te kunnen veranderen in verband met regelgeving en beschikbare ruimte.

Provincie én gemeente Brunssum trekken samen op. TpD Recycling wordt streng gecontroleerd worden door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) en door speciaal opgeleide ambtenaren van de gemeente. Op dit moment ligt een nieuwe ontwerpvergunning voor de plasticverwerker ter inzage. Duidelijk is dat zeer strenge eisen worden gesteld.

TpD heeft inmiddels de provincie voor de rechter gesleept. Het is het niet eens met het provinciale besluit. De zitting vindt 4 juli plaats.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen