Kosten aanpak straat in Berg ‘exploderen’: 1,2 miljoen meer dan verwacht

Print
Kosten aanpak straat in Berg ‘exploderen’: 1,2 miljoen meer dan verwacht

De Valkenburgerstraat wordt opgeknapt. Afbeelding: De Limburger

Berg en Terblijt / Valkenburg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Geulhem / Terblijt / Berg -

De kosten van de geplande reconstructie van de Valkenburgerstraat in Berg en Terblijt ‘exploderen’. Wegenbouwbedrijf BLM wil de klus uitvoeren voor 3,5 miljoen. Dat is 1,2 miljoen meer dan de gemeente Valkenburg had gehoopt.

De vraagprijs van de wegenbouwer komt bij de gemeenteraad aan als een keiharde mokerslag. „Ik moest mijn fractiegenoten vasthouden”, merkt CDA-leider Math Knubben op, „anders waren ze van schrik van hun stoel gevallen.”

Kwaliteit

De reconstructie van de drukke Valkenburgerstraat zorgt al een paar jaar voor onrust in Berg en Terblijt. De gemeente had de herinrichting al eerder aanbesteed, maar verbrak het contract met de aannemer omdat die volgens B en W niet de gewenste kwaliteit bracht.

Dit voorjaar heeft de gemeente het project opnieuw in de markt gezet. Ditmaal is die aanbesteding gewonnen door BLM Wegenbouw uit Wessem. De vraagprijs van BLM ligt met 3,5 miljoen echter aanzienlijk hoger dan de gemeente had ingeschat: voor het werk was 2,3 miljoen euro gereserveerd.

Tegenvaller

De uitkomst van de nieuwe aanbesteding is ook voor het college van B en W een flinke tegenvaller, erkent wethouder Carlo Vankan. Maar die is volgens hem wel te verklaren: „We hebben deze keer niet alleen gekeken naar de laagste prijs, zoals de eerste keer, maar vooral ook naar de kwaliteit.”

Op verzoek van de gemeente heeft adviesbureau Kragten de uitkomst van de aanbesteding nog eens tegen het licht gehouden. Het bureau plaatst hier en daar wat kanttekeningen bij de prijzen die BLM voor verschillende onderdelen van het werk vraagt: die zijn ‘relatief hoog’.

Korting

Vankan hoopt dan ook dat de prijs wat omlaag kan. Daartoe gaat hij nogmaals rond de tafel zitten met de aannemer. Op een spectaculaire korting op de vraagprijs hoeft de gemeenteraad volgens hem echter niet te rekenen: „De markt is nog altijd redelijk overspannen, wat tot hoge prijzen leidt.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen