Rechter vernietigt miljoenenboete NS voor Limburgse aanbesteding

Print
Rechter vernietigt miljoenenboete NS voor Limburgse aanbesteding

Afbeelding: ANP

De rechtbank in Rotterdam heeft een streep gezet door de boete van 41 miljoen euro die mededingingsautoriteit ACM aan de NS had opgelegd. De NS kreeg de boete voor het gerommel bij de miljardenaanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Volgens de rechtbank heeft de ACM niet bewezen dat de NS de eigen machtspositie heeft misbruikt om de concurrentie buitenspel te zetten. De NS won oorspronkelijk via dochterbedrijf Abellio de aanbesteding van het regionale bus- en treinvervoer in Limburg. Toen duidelijk werd dat de NS-dochter had gerommeld met de aanbesteding, werd de klus alsnog aan Arriva gegeven.

Hoofdrailnet

NS had veel over voor de Limburgse concessie, omdat die deels over het zogeheten hoofdrailnet gaat dat op dat moment alleen door de NS gebruikt werd. Als concurrenten ook succesvol op het hoofdrailnet kunnen rijden, zou dat in de toekomst kunnen betekenen dat de NS veel meer concurrentie kan verwachten op het Nederlandse spoor.

Lees ook: De NS zat wel fout, maar de boete verdwijnt toch in de prullenbak

Onzeker

Volgens de rechter is het verband dat de ACM heeft gelegd tussen de regionale klus en het behoud van het landelijke spoornetwerk door de NS ‘te onzeker’. Daardoor is volgens de rechtbank onvoldoende bewezen dat de NS de eigen machtspositie misbruikte, en is de boete dus ook niet te handhaven. Het verwijt van de ACM dat de NS zelfs onder de kostprijs heeft geboden op de Limburgse concessie, is niet meer beoordeeld door de rechter.

Bedrijfsgegevens

De NS kocht om de Limburgse aanbesteding te winnen stiekem de toenmalige directeur van Veolia Limburg weg. Via een schijnconstructie werd het concurrentiebeding omzeild. Terwijl de directeur nog in dienst was van Veolia, stuurde hij al bedrijfsgegevens door naar zijn nieuwe baas. Toen de gang van zaken in 2015 naar buiten kwam, was het de NS-top zelf die aan de bel trok en de top van de dochterbedrijven aan de kant schoof. Uiteindelijk kostte de kwestie ook NS-directeur Timo Huges de kop, omdat uit intern onderzoek bleek dat hij wel was ingelicht over de spionage maar niet had ingegrepen.

Teleurgesteld

Een woordvoerster laat weten dat de ACM ‘teleurgesteld’ is over de uitspraak. Juristen gaan de uitspraak bestuderen om te kijken of er nog hoger beroep aangetekend moet worden. Een woordvoerster van de NS laat weten dat de spoorvervoerder ‘tevreden en opgelucht’ is. Spoorgedeputeerde Hubert Mackus verwacht dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor het vervoer dat Arriva nu verzorgt. De NS meldde destijds de malversaties zelf, en gaf ook zelf aan er begrip voor te hebben als Limburg de klus aan een andere partij zou geven.