Frank Masmeijer krijgt negen jaar cel

Print
Frank Masmeijer krijgt negen jaar cel

Frank Masmeijer. Afbeelding: ANP

Frank Masmeijer moet negen jaar de cel in en een boete van 90.000 euro betalen voor zijn betrokkenheid bij de invoer van een grote partij drugs in 2014.

Het Belgische Hof van Beroep heeft in hoger beroep besloten dat hij een jaar langer de cel in moet dan een eerdere veroordeling. Voormalig televisiester Masmeijer (57) zit al sinds eind november in hechtenis. Hij was niet bij de uitspraak aanwezig.

De hogere straf wordt opgelegd, omdat de rechter stelt dat Masmeijer een grotere rol had tijdens de drugssmokkel dan hij zelf stelt. Hij is bovendien veroordeeld voor valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De gevallen presentator heeft ook gewelddadige bedreigingen geuit en hij blijkt in deze drugszaak ook 32.000 euro van iemand afhandig te hebben gemaakt, door de pincode van die persoon te ontfutselen.

467 kilo drugs

Het Hof van Beroep deed donderdag uitspraak over drie grote drugszaken met tientallen verdachten onder wie Frank Masmeijer. Hij was betrokken bij het ophalen van 467 kilo drugs uit de haven van Antwerpen, verstopt tussen bananen. Vermoedelijk omdat hij met zijn horecazaken in financiële problemen was gekomen. Na vier jaar glashard ontkennen gaf Masmeijer eind vorig jaar eindelijk toe er iets mee te maken te hebben.

Lees ook: Advocaat: Frank Masmeijer had eerder moeten bekennen

Masmeijer heeft ervan afgezien om bij de uitspraak te zijn. Hij bleef in zijn cel. ,,Hij heeft bekend dat hem gevraagd is of hij mensen kent die de drugs konden ophalen in de haven”, vertelt Kris Vincke, de Belgische topadvocaat die Masmeijer bijstaat. ,,En zijn neefje werkte daar, dus zo is het gegaan.” Volgens Vincke had Masmeijer al veel eerder moeten bekennen. In 2017 werd hij al veroordeeld tot acht jaar cel. ,,Als hij daarvoor al had bekend hadden we een veel sterkere zaak gehad,” zegt Vincke. Masmeijer ging na die veroordeling in hoger beroep.

Risico op herhaling

Nu de straf is uitgesproken kan Masmeijer zich melden bij de strafuitvoeringsrechter. Daar kan hij vragen of hij in aanmerking komt voor de in België bestaande regeling dat een gedetineerde al na één derde van zijn straf op vrije voeten komt. Die beslissing hangt af van het risico op herhaling en toekomstperspectief. Vaak overigens, wijst de strafuitvoeringsrechter zo’n verzoek af. Masmeijer heeft sowieso de garantie dat hij zijn straf, hoe lang ook, in Nederland mag uitzitten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen