Limburg absolute koploper in verstrekken betaalde klussen aan oud-politici

Print
Limburg absolute koploper in verstrekken betaalde klussen aan oud-politici

Maxime Verhagen vertrekt na een bezoek aan autofabriek NedCar in 2012. Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Oud-politici die verlegen zitten om een betaalde klus, vinden in Limburg een warm bad. De provincie Limburg is de absolute koploper in het verstrekken van opdrachten aan gewezen bestuurders.

Aanbestedingsregels waren daarbij niet heilig, terwijl gedeputeerde Ger Koopmans de voor hem geldende gedragscode integriteit schond. Dit blijkt uit onderzoek van De Limburger en NRC. Het gouvernement in Maastricht huurde in de jaren 2015-2018 voor bijna 2 miljoen euro 31 oud-bestuurders en -politici in voor opdrachten en allerlei baantjes. Alle andere provincies samen kwamen niet verder dan ruim 1,6 miljoen euro voor 67 personen.

Best betaald

De best betaalde oud-politicus in Limburg is oud-PVV-gedeputeerde Antoine Janssen. Hij verdiende met zijn bedrijf in vier jaar ruim 753.000 euro (inclusief btw). Na zijn aftreden in 2012 had Janssen aanvankelijk moeite aan de bak te komen omdat zijn politieke kleur hem parten speelde. De provincie hielp dat probleem uit de wereld door hem vanaf de zomer van 2014 een reeks van opdrachten te verstrekken, waarvan een aantal fulltime.

Het gouvernement schond daarbij volgens aanbestedingsexpert en overheidsadviseur Hein van der Horst de eigen regels. In drie gevallen hadden meerdere offertes gevraagd moeten worden. Bij een opdracht voor oud-gedeputeerde Ger Driessen had het werk zelfs Europees aanbesteed moeten worden. De provincie ontkent in strijd met regels te hebben gehandeld.

Lees ook: De klusjesmannen van het Gouvernement

Gedragscode

Gedeputeerde Ger Koopmans (Sport) overtrad de voor hem geldende gedragscode bestuurlijke integriteit. In het college deed hij mee aan de besluitvorming over de benoeming van zijn Friese vriend Joop Atsma tot sportambassadeur. Dat verbiedt de gedragscode. „Het was beter geweest als ik mij in die vergadering had onthouden van stemming”, reageert de CDA-voorman.

Koopmans’ partijgenoot en voormalig vicepremier Maxime Verhagen is sinds 2013 betaald ambassadeur die in binnen- en buitenland op moet komen voor de belangen van het Limburgse bedrijfsleven. Hij incasseerde dubbel, zo blijkt uit documenten die De Limburger en NRC opvroegen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Hij bracht Limburg duizenden euro’s in rekening voor gesprekken die hij voerde met NedCar-eigenaar VDL terwijl hij bij dat concern betaald adviseur is. Verhagen weigert op vragen te antwoorden. De oud-minister kreeg in vier jaar tijd bijna 170.000 euro voor zijn werkzaamheden voor de provincie.

Open selectie

Provinciale Staten van Limburg eisten in 2016 na omstreden ‘achterkamertjesbenoemingen’ dat bij nieuwe klussen open selectie zou plaatsvinden. Daar kwam het veelal niet van. Gouverneur Theo Bovens en gedeputeerde Koopmans ontkennen dat de provincie op een niet-transparante wijze werk toeschuift aan oud-bestuurders. Dat Limburg er zoveel inschakelt, komt doordat „de activiteiten van dit provinciebestuur veelomvattender zijn dan die van andere provincies samen”.

De Limburgse praktijk roept volgens de Maastrichtse hoogleraar en integriteitsdeskundige Hans Nelen echter „bij de burger het beeld op van ‘zie je wel, ze spelen elkaar de bal toe’”. Limburg zou net als andere provincies moeten voorkomen dat oud-politici via een ‘draaideur’ snel weer aan een klus bij de overheid komen.

Jos van den Camp spreekt in onderstaande audioproductie met onderzoeksjournalist Theo Sniekers over de publicatie ‘De Klusjesmannen’.