Ondanks verboden juist méér leden criminele motorbendes

Print
Ondanks verboden juist méér leden criminele motorbendes

Satudarah MC blijft met ruim 750 leden de grootste motorbende van Nederland. Op de foto zijn ze op weg naar de uitspraak waarin het OM vraagt om Satudarah te verbieden. Afbeelding: ANP

Ondanks alle opgelegde clubverboden groeit het totaal aantal leden van criminele motorbendes. De clubs gaan verder onder andere vlag of verhuizen naar België. Volgens hoogleraar Jan Brouwer faalt de Nederlandse aanpak.

Met een verbod op motorclubs Satudarah, Hells Angels, No Surrender en Bandidos leek de overheid de afgelopen jaren grote successen te boeken. Nu blijkt dat ondanks die aanpak het aantal leden blijft groeien. De hoeveelheid leden van criminele motorbendes is volgens een nieuw rapport het afgelopen jaar toegenomen van 1980 naar 2130 leden.

Raketaanval

De groei is grotendeels te wijten aan een pas drie jaar oude motorbende die in sneltreinvaart uitbreidt: de club Caloh Wagoh. Bendeleden worden in verband gebracht met vier moorden en de raketaanval op de redactie van weekblad Panorama. De nog nieuwe club verwelkomde afgelopen jaar zo’n 100 nieuwe leden, schat de politie. De politie deed in november op één dag veertig invallen bij die omstreden motorbende.

Satudarah blijft met ruim 750 leden de grootste motorbende van Nederland. Daarna volgen Hells Angels (400 leden) en No Surrender (300 leden).

Ondanks verboden juist méér leden criminele motorbendes
Leden van motorclub Hells Angels. Foto: Olaf Kraak

Minder streng

Volgens de politie hanteren de motorbendes nu een minder streng toelatingsbeleid, waardoor ‘bendes in korte tijd sterk kunnen groeien en gegroeid zijn’. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor onbekendere clubs als Kings Syndicate, Crypto en Barowette. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle, die de landelijke strijd tegen motorbendes aanvoert, benadrukt dat het aantal leden niet alles zegt: ,,Het gaat vooral om de last die we er als samenleving van hebben, wij hebben het idee dat dit minder is geworden.’’

Maar volgens hoogleraar Jan Brouwer tonen de cijfers aan dat het Nederlandse beleid faalt. ,,Men bereikt niet wat men voor ogen had, dat het hele verschijnsel uit de samenleving verdwijnt.” Volgens hem hebben civielrechtelijke verboden van clubs weinig zin. ,,Motorbendeleden richten gewoon een andere club op.”

Explosieve groei

Ook politie en justitie stellen in het rapport dat ‘de explosieve groei, het grote aantal incidenten en strafrechtelijke onderzoeken’ noopt tot ‘aanpassing van de strategie’ ten opzichte van nieuwe bendes. Verder erkent de politie in het rapport dat ‘het lastig blijft om zicht te krijgen op de financiële wereld’ van de Outlaw Motorcycle Gangs. De motorbendes worden zo genoemd omdat leden zich niet aan de wet gebonden voelen.

De aanpak van zulke kopstukken leidt wel ‘tot verdeeldheid binnen de clubs’. ,,Gezocht wordt naar nieuwe machtsverhoudingen, sommige afdelingen splitsen zich op of distantiëren zich van de club,’’ concludeert de politie. Daardoor staan de organisaties van die motorbendes ‘wel onder druk’.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →