Verkoop en sloop van panden Bastion Lichtenberg in Venlose wijk Q4

Print
Verkoop en sloop van panden Bastion Lichtenberg in Venlose wijk Q4

De panden aan de Bolwaterstraat worden gerenoveerd en daarna verkocht aan geïnteresseerde zittende huurders. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Venlo gaat panden in het blok Bastion Lichtenberg in de wijk Q4 verkopen, renoveren en slopen.

De panden in gemeentelijk eigendom aan de Maaskade worden binnen een jaar verkocht aan geïnteresseerde zittende ondernemers. Volgens de gemeente Venlo, eigenaar van diverse adressen in blok Bastion Lichtenberg, is de bouwkundige kwaliteit van de panden aan de Maaskade voldoende. Kopers krijgen een opknapverplichting.

De panden aan de Ginkelstraat zijn volgens de gemeente Venlo bouwkundig niet in orde. Daarom wordt gekozen voor sloop en herontwikkeling op deze plek binnen het Bastion Lichtenberg.

Renovatie

De aan de Bolwaterstraat gelegen panden worden door de gemeente gerenoveerd. Volgens Venlo zijn er bepaalde constructieve ingrepen nodig. Daarna wil de gemeente de panden alsnog verkopen aan de huidige huurders. Daar krijgen ze vijf jaar de tijd voor. De gemeente kiest voor deze oplossing omdat er in de Bolwaterstraat ondernemers gevestigd zijn die ‘hun sporen hebben verdiend qua sociale structuur, sfeer en kleur’ in de wijk Q4. Als de huurders niet gebruikmaken van hun recht het pand binnen vijf jaar te kopen, gaan deze de vrije markt op. Ook is het de bedoeling dat het blok Bastion Lichtenberg een gezamenlijk te gebruiken binnenterrein krijgt.

De herstelwerkzaamheden in de Bolwaterstraat moeten binnen twee jaar zijn uitgevoerd. Na de renovatie wordt de huurprijs aangepast. Nu verhuurt de gemeente nog op basis van de Leegstandswet. De gemeente Venlo gaat na de aanpassingen marktconforme huurprijzen vragen.

Meerkosten

Het donderdagavond gepresenteerde toekomstplan voor Bastion Lichtenberg kost de gemeente Venlo naar schatting 800.000 tot 1,45 miljoen euro meer dan waar eerder rekening mee werd gehouden. Daarvoor wordt naar dekking gezocht.

In aankoop van hun gehuurde pand geïnteresseerde ondernemers beklaagden zich meermaals over het verkoopproces van de panden. Dit voorjaar spraken tien ondernemers nog over een ‘schijn-verkoopproces’. Ze schreven dat het er alle schijn van had dat het college van B en W het complete blok Bastion Lichtenberg wilde laten herontwikkelen door woningcorporatie Woonwenz.

De woningcorporatie liet destijds in een reactie weten dat volledige sloop van het blok en nieuwbouw de enige realistische optie is vanwege de slechte staat van de meeste panden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →