Waterschap laat water in beken om vissterfte tegen te gaan

Print
Waterschap laat water in beken om vissterfte tegen te gaan

Bij sommige burgers leeft de vrees voor vissterfte nu er plaatselijke sprake is van lage waterstanden in beken en sloten. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Baarlo / Maasbree -

Om vissterfte te voorkomen sluist Waterschap Limburg extra water naar de Kwistbeek bij Baarlo en de Everlose Beek bij Maasbree. Het waterschap kwam in actie na een melding door een verontruste burger over de lage waterstand in de Kwistbeek.

De melder had tijdens een wandeling gezien dat de Kwistbeek bij Baarlo plaatselijk weer bijna droogstaat. Op social media sprak hij de vrees uit dat er net als vorig jaar vissen en andere dieren massaal het loodje zouden kunnen leggen als het waterschap geen extra water in de beek zou laten stromen.

Vissterfte

Het waterschap heeft na de melding donderdag inspecteurs op pad gestuurd om de situatie ter plekke te bekijken. Die kwamen tot de conclusie dat op sommige plekken in de beek de waterstand laag is en dat hij op zelfs op plaatsen drooggevallen is. Van grootschalige vissterfte is, volgens een woordvoerder van het waterschap, echter geen sprake. Wel vindt het waterschap het nodig om de sluis bij Dekeshorst hoger te zetten, zodat er extra water naar de beek gesluisd kan worden.

Alert

In overleg met Rijkswaterstaat wordt bovendien bekeken of er nog meer water vanaf de Noordervaart gebruikt kan worden voor het verhogen van toevoer. Het waterschap wijt de lokaal lage waterstanden aan het neerslagtekort. Volgens de woordvoerder zijn medewerkers van het waterschap wel alert op schade aan fauna door droogvallende beken. „Zeker ook waar het om vanuit ecologisch oogpunt belangrijke gebieden gaat.” Hij benadrukt wel dat het werkgebied van het waterschap zo groot is dat de medewerkers niet alles meteen opmerken. „Als mensen iets zien op dit vlak kunnen ze altijd het Centraal Meldpunt Water bellen (0800 034124).”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen