Rechter moet oordelen over geschil haven Hertha

WSV Hertha moet vertrekken van de huidige locatie in De Rosslag. © René Corten

Moet watersportvereniging Hertha vrezen voor haar voortbestaan? Of krijgt ze alsnog een nieuwe plek in het gebied De Rosslag? De kwestie werd donderdag bij de kantonrechter besproken.

Remco Koumans

Het is tegen het einde van de zitting als de kantonrechter de vraag stelt of watersportvereniging Hertha en aan de andere kant Maasplassen bv er met behulp van mediation nog uit zouden kunnen komen. Directeur Rob Vrancken van Maasplassen bv is resoluut in zijn antwoord. „Meneer de rechter, ik sta al negentien jaar met Hertha op de gang ‘om eruit te komen’. Het is klaar geweest.”

Locatie

En dus is het nu aan de kantonrechter om een oordeel te vellen in het geschil tussen Hertha (120 leden) en Maasplassen bv. Dat geschil kent een lange geschiedenis. Vanwege een opwaardering van de jachthaven moest Hertha weg van de huidige plek die ze huren. In eerste instantie werd bij de Roodververij een locatie aangewezen en als zodanig ook in een nieuwe concept huurovereenkomst opgenomen. Het bestemmingsplan voor die locatie kwam echter niet rond.

Herten

Hertha kreeg vervolgens de locatie van de voormalige watersportwinkel Snellens aangeboden. Uiteindelijk bood Vrancken die aan Hertha te koop aan, maar trok dat aanbod na gesteggel over de voorwaarden weer in. De enige optie die hij Hertha nu nog geeft is een locatie in Asselt, maar dat is voor Hertha onbespreekbaar. Herten is hun thuishaven en daar willen ze ook blijven.

Vrancken wil nu van de kantonrechter horen dat hij de huidige locatie mag ontruimen om er vervolgens drijvende woningen neer te leggen. De locatie Snellens wil hij in de toekomst zelf ontwikkelen tot haven voor kleine bootjes. Hertha wil alsnog een fatsoenlijke plek in De Rosslag krijgen. „Eigenlijk is het heel simpel”, reageert voorzitter Peet Adams van Hertha na afloop. „Hij wil ons gewoon weg hebben. En toen het erop leek dat wij de koop van de locatie Snellens rond gingen krijgen, trok hij het aanbod in. Vergeet niet, er lag een ondertekend contract om naar de Roodververij te kunnen. Een ontruiming betekent het einde van watersportvereniging Hertha.”

Het is nu aan de kantonrechter om het jarenlang lopende geschil te beslechten. Hij doet daarover naar verwachting eind augustus uitspraak.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal