Geleense stichting Babycare genoemd in dreigingsbeeld

Print
Geleense stichting Babycare genoemd in dreigingsbeeld

De moskee in Geleen. Afbeelding: Ermindo Armino

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak -

Het is „waarschijnlijk” dat de Geleense stichting Babycare in samenwerking of met goedkeuring van jihadistische strijdgroepen in conflictgebieden zoals Syrië heeft geopereerd.

Dat staat in de deze week verschenen Dreigingsbeeldanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het is voor het eerst dat de NCTV namen van stichtingen noemt.

Lees ook: Liefdadigheid en jihad is moeilijk bewijsbaar

Eerder deed men dat „om operationele redenen” niet. Babycare behoort volgens de NCTV tot de islamitische liefdadigheidsinstellingen die geen openheid geven over de herkomst en ontvangers van ingezamelde goederen en donaties. Het Openbaar Ministerie, dat al sinds 2015 onderzoek doet naar Babycare en de stichting die de Geleense moskee Al Houda bestuurt, reageerde deze week niet op vragen over het NCTV-verslag. Het OM onderzoekt witwaspraktijken door zowel de stichting Babycare als de moskee. Hoofdverdachten in de zaak zijn de voorzitter van de moskee, de bekeerling Stefan Z., en Babycare-bestuurder Laarbi A., tevens secretaris en vice-voorzitter van de moskee.

A. wordt ook verdacht van deelname aan een criminele/terroristische organisatie, werven voor de gewapende strijd en financieren van terrorisme. Hij bezocht diverse malen vluchtelingenkampen in het strijdgebied in Syrië. Beide verdachten zijn in afwachting van de rechtszaak onder voorwaarden vrij. Ze hebben recentelijk, met succes, gevraagd om versoepeling van die voorwaarden. A. draagt bijvoorbeeld geen enkelband meer. Het OM is niet in beroep gegaan.

Volgens A.’s advocaat Tamara Buruma is A., conform voorwaarden, niet actief als bestuurslid van Babycare. Over de wervingsactiviteiten van Babycare die nog altijd lopen, kan zij daarom niets zeggen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen