Video: Dapperheidsonderscheiding voor Maastrichtenaar die Syrisch buurmeisje redde

Print

Dapperheidsonderscheiding voor Maastrichtenaar die Syrisch buurmeisje redde. Video: De Limburger

Maastricht / Itteren -

Een bijzonder eerbetoon voor Jack Kusters uit Maastricht. Hij redde met gevaar voor eigen leven dat van zijn Syrisch overbuurmeisje toen zij en haar moeder in 2017 door landgenoot Osama I. met een mes werden belaagd. Kusters ontving vrijdagmorgen de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in zilver, een dapperheidsonderscheiding die niet vaak wordt uitgereikt. Hij is de eerste Maastrichtenaar die deze hoge onderscheiding krijgt.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake roemde zijn moed, opoffering en proportionele ingrijpen op 17 december 2017. Daardoor is het moorden door de Syrische vluchteling Osama I. gestopt.

Dankzij het ingrijpen van Jack Kusters overleeft de 19-jarige Enas de steekpartij. Osama I. doodt op 17 december op bijzonder gruwelijke wijze zijn vriend Abbas met een mes in de Botsaartstraat. Tien minuten later vermoordt hij een kilometer verderop in de Joseph Postmesstraat de Syrische Nabila die de deur opent nadat Osama aanbelt. Haar toegesnelde dochter Enas verwondt hij levensgevaarlijk met het mes. Jack gaat af op het hulpgeroep van de jonge vrouw. Hij slaat Osama met een moersleutel op het hoofd nadat die niet reageert op Jacks oproep het mes neer te leggen. Osama valt, krabbelt op en steekt in zijn vlucht ook Jack in diens hoofd.

Een film die zich telkens opnieuw afspeelt

,,Ik heb Enas kunnen redden, maar voor haar moeder was ik te laat”, zegt hij in de slachtofferverklaring die zijn dochter voor hem voorlas begin dit jaar. Daarin vertelt hij over de psychische dreun en de impact die de steekpartij op zijn leven heeft. Een man die noodgedwongen verhuist, omdat de gruwelen van die avond zich als een film telkens opnieuw afspeelde als hij naar buiten keek.

Lees ook: Gevlucht voor het uitzicht na steekpartij Maastricht

‘Een man die met gevaar voor eigen leven vocht voor het leven van anderen’, zeggen de rechters. Voor veel leden van de moslimgemeenschap in Maastricht is Jack Kusters een held, hij wordt overladen met bedankjes en cadeaus voor zijn heldhaftige optreden. In zijn eigen omgeving zijn er ook mensen die zeggen: had de deur dichtgetrokken, had het ze zelf laten uitvechten. Reacties die Jack niet kan begrijpen. Teleurstellend. „Ik zie me zelf niet als held. Ik hoef geen medailles. En ik ben ook geen heilige. De politie is komen bedanken”, zei hij vorig jaar.

Video: Dapperheidsonderscheiding voor Maastrichtenaar die Syrisch buurmeisje redde
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake spreekt held Jack toe. Foto: De Limburger

Medaille

Zijn kinderen en zijn vrouw hebben hem voorgedragen voor de hoogste Nederlandse onderscheiding die mensen beloont die met gevaar voor eigen leven én door moedig en beleidvol handelen andere mensen het leven redden. Hij krijgt de onderscheiding in zilver, die werd in 2015 voor het laatst uitgedeeld, zegt een woordvoerder van de gemeente Maastricht. Dat voelt als erkenning, zegt een overrompelde Kusters.

Osama I. werd begin dit jaar tot 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor de moorden en de poging tot doodslag op Enas en Jack. Er loopt nog hoger beroep. I. veroorzaakte onvoorstelbaar leed bij twee families. Hij verminkte de jonge vrouw voor het leven en liet haar familie in ontreddering achter. En hij bezorgde Jack, die niemand meer vertrouwt en “met de ogen in zijn rug” door de stad loopt, een trauma. Waarom hij toesloeg is nooit echt duidelijk geworden. De wegen van uit oorlogsgebied gevluchte mensen kruisten elkaar in Maastricht.

Lees ook: Had de man die drie mensen neerstak geen besef?

Video: Dapperheidsonderscheiding voor Maastrichtenaar die Syrisch buurmeisje redde
Jack en Mandy verhuisden vanwege de impact van de moord op de overbuurvrouw. Jack zag de steekpartij gebeuren, voorkwam erger en raakte ook zelf gewond. Foto: Harry Heuts

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen