Inspectie: onderwijs Stella Maris Meerssen zeer zwak tot onvoldoende

© Loraine Bodewes

Onderwijskoepel LVO moet opnieuw door het stof. Volgens de Onderwijsinspectie heeft de stichting de problemen op het Stella Maris College in Meerssen te lang laten voortwoekeren. Intussen is een verbetertraject ingezet.

Pascale Thewissen

De havo afdeling van het Stella Maris College in Meerssen krijgt van de Onderwijsinspectie de kwalificatie ‘zeer zwak’. Het VWO scoort onvoldoende. Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag is gepubliceerd. Ouders en leerlingen zijn donderdag al over de bevindingen van de inspectie ingelicht. Die greep in nadat ze ‘ernstige’ signalen had gekregen over de kwaliteit van het onderwijs.

Topschool

Opnieuw moet scholenkoepel LVO door het stof. Het Stella Maris in Meerssen is van een topschool afgezakt naar zorgenkindje. De onderwijsresultaten zijn onder de maat. Belangrijkste oorzaak: de schoolbrede invoering van het gepersonaliseerd leren, waarbij leerlingen hun eigen tempo bepalen.

Het oordeel van de Onderwijsinspectie is hard. ‘Van de lessen die wij zagen waren er veel te veel van onvoldoende niveau en kwaliteit. We hebben in de bovenbouw lessen gezien waarin niet de leraar maar de leerlingen bepaalden wat er gebeurde. Dat waren lessen waarin het onrustig was en er niet of nauwelijks geleerd werd.’ Door het hoge ziekteverzuim onder de docenten, brengen leerlingen veel tijd door in de kantine.

Niet serieus

Probleem is dat er geen eensgezindheid is over hoe het nu verder moet met het gepersonaliseerd leren. ‘De schoolleiding is tot nu toe niet bij machte gebleken een beslissing te nemen en daar het personeel achter te verzamelen’, aldus de inspectie. Ook werden de ouders onvoldoende geïnformeerd. ‘Een deel van de ouders en het personeel vindt dat ze niet altijd serieus wordt genomen en dat er niet altijd voldoende naar hen geluisterd wordt.’

Dat het rommelde op het Stella Maris College was al enige tijd bekend. In april van dit jaar maakte locatiedirecteur Carlos Veraart bekend dat hij per direct zijn functie neerlegde. Het aantal inschrijvingen voor het schooljaar 2019-2020 bleek fors minder dan voorgaande jaren.

De voorbije maanden moest zowat het hele middenkader het veld ruimen. Interim-directeur Peter Overgaauw, vorig jaar aangesteld om orde op zaken te stellen op het Sint Maartenscollege in Maastricht, werd naar Meerssen gehaald om daar hetzelfde te doen.

Maatregelen

LVO laat in een reactie weten dat het inspectieonderzoek intussen alweer enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden en intussen al de nodige maatregelen zijn genomen om de boel weer op de rit te krijgen. ‘Het college van bestuur had dan ook graag gezien dat de inspectie in het rapport melding had gemaakt van het in gang gezette verbetertraject’.

Zo is besloten om het gepersonaliseerd leren nog maar aan een kleinere groep leerlingen aan te bieden. De onderwijsinspectie laat weten dat proces nauw te zullen volgen en uiterlijk in maart volgend jaar een herstelonderzoek te doen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal