Oppositie eist parlementair onderzoek naar inhuren oud-politici door provincie

Print
Oppositie eist parlementair onderzoek naar inhuren oud-politici door provincie

Afbeelding: De Limburger

Vier oppositiepartijen in Provinciale Staten willen een parlementair onderzoek naar het inhuren van oud-politici voor klussen en baantjes door de provincie.

Aanleiding is het onderzoek van De Limburger en NRC dat uitwees dat de provincie op dit punt absolute koploper is in Nederland. Bij het inhuren van oud-bestuurders paste Gedeputeerde Staten veelal geen open selectie toe zoals drie jaar geleden na omstreden ‘achterkamertjesbenoemingen aan de politiek werd beloofd. Baantjes en opdrachten werden vaak rechtstreeks toegekend, zonder vacatures.

Vriendenrepubliek

PvdA en SP namen vrijdag in het Statendebat het woord ‘Vriendenrepubliek’ weer in de mond. Met Lokaal Limburg en GroenLinks eisen zij een parlementair onderzoek waarvoor een motie is ingediend.

Lees ook: De klusjesmannen van het Gouvernement

Onduidelijk is nog of die een meerderheid krijgt. Forum voor Democratie toonde zich ‘diep bedroefd’ over de gang van zaken in de afgelopen jaren.

De volledige oppositie en 50PLUS eist verder dat het aantal benoemingen de komende jaren tot onder het landelijk gemiddelde wordt teruggedrongen. Ook daarvoor is een motie ingediend.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen