St. Cecilia Ubachsberg put uit 110 jaar geschiedenis en het archief van Zef

Print
St. Cecilia Ubachsberg put uit 110 jaar geschiedenis en het archief van Zef

Zef Voncken (links) en Maurice Engelen lopen door het rijke archief van de fanfare. Afbeelding: VIA Limburg

Voerendaal / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Winthagen -

In iedere straat van Ubachsberg wonen wel mensen die betrokken zijn bij Fanfare St. Cecilia. Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli viert het dorp dat de vereniging 110 jaar bestaat.

Zef Voncken (85) is niet het oudste lid van de fanfare, dat is de 92-jarige Sjeng Haessen, maar Zef is nog iedere repetitie van de partij. „Ik speel jammer genoeg niet meer, maar kom nog met veel plezier.” Zef werd direct na de oorlog lid en kreeg de functie ‘muziekarchivaris’ toebedeeld. „Ik heb verschillende instrumenten gespeeld, maar het muziekarchief was de grootste klus.” St. Cecilia speelde door de jaren heen nogal wat werken. Al die bladmuziek wordt zorgvuldig bewaard. Of om na verloop van tijd nog eens te spelen, maar ook als uitwisseling met andere verenigingen in ruil voor nieuw werk. „Toen ik begon telde het archief 22 muziekstukken”, vertelt Zef. Hoeveel zijn het er nu? „Poeh… ik denk 1.400.” Hij schrikt er bijna zelf van. „En in 1961 kon ik weer van voor af aan beginnen omdat mijn huis toen is afgebrand.”

Plaksel

Het is niet alleen de muziek die de vereniging bindt. Er worden vriendschappen gesloten, er bloeien liefdes op en verbindt het dorp. St. Cecilia is de plaksel die de gemeenschap bindt. „Toen ik lid werd kon je de fanfare met zeven gezinnen vullen”, lacht hij. „Wij waren al met zeven leden, voeg daar de families Zinzen, Haessen, Habets, Hamers en alle aanverwanten aan toe en je had de fanfare compleet.” Tegenwoordig is dat anders, weet de huidige voorzitter Maurice Engelen. „Vroeger vervulde de fanfare binnen het dorp een andere rol. Je had de voetbalvereniging, de schutterij en de fanfare. Dat was het. Als men destijds een vereniging wilde oprichten zei de pastoor: dat moet je aan het bestuur van de fanfare vragen.” Maar ook al veranderen de tijden, toch is de fanfare nog steeds een verbinder in Ubachsberg. De Auw Sjoeël, het huidige gemeenschapshuis, was er nooit gekomen zonder toedoen van St. Cecilia. Hun repetitielokaal werd in 2017 overgedragen aan de gemeente en biedt nu ruimte aan meer dan twintig verenigingen en ook de kinderopvang en basisschool maken gebruik van het pand.

Rijke geschiedenis

Als Zef 1.400 stukken heeft gearchiveerd, dan weet hij ook welke de topstukken waren. „Dat is lastig om te benoemen. Dat zijn er namelijk meerdere. De fanfare is pas echt gegroeid toen dirigent Will Jacobs in 1958 kwam. Hij was pas 23 jaar, maar liet de fanfare groeien.” Dat resulteert in 1962 al in het landskampioenschap in de afdeling Uitmuntend. In 1970 werd in de hoogste divisie het landskampioen behaald. „Maar de koek was nog niet op”, vervolgt Maurice, „in 1974 en 1981 werden we wereldkampioen tijdens het WMC in Kerkrade. Met name dat eerste jaar was bijzonder omdat het een onderlinge strijd werd met de fanfare uit Wittem. Zelfs de Telegraaf pakte paginagroot uit en sprak van ‘de derby’.” „Ik heb toen veel partijen mogen plakken”, knipoogt Zef.

Feest

Toch had al dat succes ook een keerzijde weet de voorzitter. „Tot 2009 speelden we in de Concertafdeling, de Champions League van de blaasmuziek, wat betekende dat we muzikaal lastigere stukken brachten. Dat heeft ons supporters gekost. Dat moest anders. Nu spelen we meer toegankelijkere muziek. Ons ledenaantal is daardoor stabiel en de achterban groeit weer.” Dat is ook zichtbaar tijdens het jubileumsweekend. Er is drie dagen van alles te beleven op Gen Berg. De fanfare trapt vrijdag 5 juli om 19.30 uur zelf af met het zomeravondconcert, waar ze het publiek meenemen langs 110 jaar St. Cecilia. Dan wordt het archief van Zef weer opengetrokken.

Het volledige programma is te vinden op fanfareubachsberg.nl en de Facebookpagina van de vereniging.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen