Diederen zet Ironman-ambities op laag pitje

Bas Diederen. © Marcel van Hoorn.

Bas Diederen zal zondag in Frankfurt voorlopig zijn laatste Ironman doen. De triatleet uit Susteren zet de lange afstanden op een laag pitje.

Robin van der Kloor

Dat vertelt Diederen in een interview met de nieuwssite 3athlon.nl. „Met zo’n Ironman hangt alles zo van één race af. Als dan je hoofddoel mislukt, heb je direct een ‘slecht jaar’.”

Diederen gaat zich meer richten op korte races. ,,Daar beleef ik zoveel plezier aan. En ik heb dat echt nodig om plezier in de sport te hebben.”

De 39-jarige Limburger maakte enkele mindere jaren mee. „In 2016 had ik in het begin nog wel een goede race, maar de rest van het jaar was gedoe, met in Frankfurt een lekke band. In 2017 gebeurde dat ook weer in Frankfurt, toen zelfs meerdere. Ik was dat jaar ook net weg bij Team4Talent en had tijd nodig om mijn draai te vinden. Ik ben toen ook begonnen met mijn eigen coachingbedrijf, Team Upgreat. Daardoor merkte ik wel dat sporten even op de tweede plek kwam.”

Diederen maakt een voorbehoud trouwens en dat is eventuele plaatsing voor het WK in Hawaii na de zomer: „Als ik geen kwalificatie voor Hawaii pak, is dit mijn laatste Ironman.” In Frankfurt kan hij zich plaatsen voor het WK. Wellicht dat hij in de toekomst af en toe nog een wedstrijd over de hele afstand doet: „Ik zou ooit nog wel eens onder de acht uur willen, dus misschien als ik een keer lekker in vorm ben, dat ik ooit denk ‘goh ik doe volgende maand gewoon weer eens een hele.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal