Ministerie sluit jeugdgevangenis Het Keerpunt in Cadier en Keer

Print
Ministerie sluit jeugdgevangenis Het Keerpunt in Cadier en Keer

Jeugdgevangenis Het Keerpunt in Cadier en Keer. Afbeelding: Peter Schols

Cadier en Keer -

Het kabinet gaat jeugdgevangenis Het Keerpunt in Cadier en Keer in 2020 sluiten. Het geld dat wordt bespaard is bedoeld voor een betere behandeling voor jongeren „op maat”, verklaart verantwoordelijk justitieminister Sander Dekker.

Ook jeugdgevangenis Het Poortje Juvaid in het Drentse Veenhuizen sluit in 2021 haar deuren.

Er komen in ruil kleinere instellingen. Een deel van het personeel kan hier aan de slag, een ander deel zal zijn baan verliezen. Hoeveel precies, kan het ministerie niet zeggen.

‘In strijd met regeerakkoord’

In een gezamenlijk persbericht laten de provincies Limburg en Drenthe weten het kabinetsbesluit te betreuren. „Hiermee komen in totaal honderden directe en indirecte banen in de regio op het spel te staan”, melden ze. De provincies vinden het besluit in strijd met het regeerakkoord, waarin volgens hen staat dat gevangenissen buiten de Randstad in principe zouden worden ontzien. Volgens de provincies wegen de zeer kleinschalige voorzieningen die in de plaats komen voor de jeugdgevangenissen niet op tegen het verlies.

Jeugdcriminaliteit

De veranderingen bij de jeugdinrichtingen maken deel uit van een reeks maatregelen waarmee Dekker de jeugdcriminaliteit verder wil beteugelen. De afname van deze vorm van criminaliteit is afgevlakt en het aantal veroordeelde criminelen dat opnieuw in de fout gaat, stijgt. Dekker streeft naar meer maatwerk.

Jaarlijks komen jongeren tussen de 12 en 24 jaar ruim 45.000 keer in aanraking met de politie. Het gaat dan van verdenking van het vernielen van een bushokje tot verdenking van moord.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen