Video: Restanten van ingestorte brug Genua opgeblazen

Print

Brug Genua . Video: De Limburger

In de Italiaanse stad Genua zijn vrijdagochtend de laatste twee pijlers van de Morandi-brug opgeblazen, bijna een jaar nadat de instorting ervan 43 mensen het leven kostte.

Voordat ze gecontroleerd tot ontploffing werden gebracht, zijn 4.000 mensen geëvacueerd. Om te vermijden dat er te veel stof zou vrijkomen, werden tientallen waterbakken geplaatst op de brug, die een muur van water vormden bij de ontploffing.

Live op tv

Het hele gebeuren werd live uitgezonden op de Italiaanse televisie, en premier Matteo Salvini en vicepremier Luigi Di Maio volgden het ter plaatse. Verwacht wordt dat de mensen die geëvacueerd worden, later op de dag mogen terugkeren, als het gebied weer veilig wordt verklaard.

De brug werd ontworpen door Ricardo Morandi en afgewerkt in 1967. Na de instorting bleek dat de stalen staven die de brug ondersteunden door de jaren heen zwaar beschadigd waren geraakt door de zeelucht. Mogelijk werd de degradatie nog verergerd door het zware verkeer: de brug werd elk jaar door 25 miljoen voertuigen gebruikt.

Nieuwe brug

De gerenommeerde architect Renzo Piano heeft inmiddels een nieuwe brug ontworpen, waarvan de bouw eerder deze week is begonnen. Als alles goed loopt zal die volgend jaar in het voorjaar ingewijd worden. De nieuwe snelwegbrug krijgt achttien pijlers in de vorm van de kiel van een schip en 43 verlichtingspalen, één voor elk slachtoffer. Het wordt de duurste brug van Europa.