OM: Benaouf A. heeft kansen verspeeld door helikopterzaak Roermond

Print
OM: Benaouf A. heeft kansen verspeeld door helikopterzaak Roermond

Afbeelding: Annemiek Mommers/Bert Jansen/ANP/iStock

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Benaouf A., veroordeeld voor betrokkenheid bij een liquidatie in Antwerpen in 2012, de volle twaalf jaar uitzit en niet voorwaardelijk vrijkomt.

Wat het OM betreft heeft A. zijn kansen verspeeld, omdat hij het middelpunt was van een spectaculaire doch verijdelde ontsnapping uit de gevangenis in Roermond. Het OM deed de vordering vrijdag in een zitting in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Lees ook: Verijdelde bevrijdingsactie Roermond: ‘Plan was levensgevaarlijk’

Ontkenning

Een groep handlangers wilde A. op 11 oktober 2017 met een gekaapte helikopter uit de gevangenis bevrijden, meent het OM. A. ontkent dat hij de bevrijdingspoging op touw heeft gezet. Volgens het OM zijn daar echter tal van aanwijzingen voor. Zo werden er twee telefoons en een plattegrond van het gevangenisterrein bij A. gevonden. A. wilde geen vragen beantwoorden op dit punt.

De politie wist door tijdig ingrijpen het kapen van de helikopter te voorkomen. Zij schoot een van de verdachten op de vlucht dood. A. werd direct overgeplaatst naar de extra-beveiligde gevangenis in Vught en langdurig in isolatie gehouden. A. zou in augustus 2020 in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating.

Lees ook: Hoe de politie een spectaculaire ontsnappingspoging wist te voorkomen

Een aantal verdachten in de groep die A. zou hebben willen bevrijden, is vorig jaar veroordeeld. Omdat de straffen veel lager uitvielen dan geëist, heeft justitie hoger beroep aangetekend. Het OM beraadt zich nog op de vraag of het A. voor de mislukte ontsnapping gaat vervolgen. Ontsnappen uit de gevangenis is niet strafbaar, het uitlokken van een bevrijding wel. Benaouf A. geldt al jaren als een sleutelfiguur in de aanhoudende oorlog in de onderwereld.

A.’s advocaat vindt dat de rechtbank de vordering van het OM moet afwijzen. Justitie komt er veel te laat mee, betoogde hij, en er is in en om de gevangenis uiteindelijk niets gebeurd. A. heeft zijn straf al gehad, vindt de raadsman, door de langdurig isolatie in de EBI in Vught.

De rechtbank doet uitspraak op 12 juli.