Zeg het maar… Emile Rutten en Ben Erkens

Print
Zeg het maar… Emile Rutten en Ben Erkens

Emile Rutten en Ben Erkens. Afbeelding: Privéarchief

Geleen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Met ‘Gelaen, in de sjtruim van de tied’ wordt in september 75 jaar bevrijding herdacht. Ben Erkens is de muzikale coördinator en Emile Rutten de regisseur.

Jullie hebben allebei een eigen rol binnen het project. Kun je die kort uitleggen?

Emile: „Als theatermaker wil ik mensen met de combinatie van beeld en geluid verrassen. Het mag niet voorspelbaar zijn en ook allemaal niet te lang duren. Flitsen uit de geschiedenis. De mensen moeten naar huis gaan met iets waar ze nog lang over napraten.” Ben vervolgt: „Voor negen verschillende thema’s heb ik muziek gezocht; niet te zwaar en vaak met een hoog ‘meezing’ gehalte. In totaal zitten er vijfentwintig nummers in de voorstelling. Die worden uitgevoerd door harmonieën, koren en solisten uit Geleen. Een hele uitdaging.”

De beelden zijn veelal uniek. Waar komen ze vandaan?

„Uit allerlei archieven en verzamelingen. Voor het thema Pinkpop bijvoorbeeld hebben we van Ruud van Wersch ruim 4,5 uur, nog nooit vertoond, beeldmateriaal gekregen. Dat hebben we onder andere ook van de start van het LVK in Geleen en we sluiten af met oorlogsbeelden die laten zien wat onze stad is overkomen in die periode. De mensen gaan met een brok in de keel naar buiten ”, vertelt Emile.

Ben, jij hebt voor deze gelegenheid een Geleens volkslied gecomponeerd. Toch?

„Klopt. Vijf coupletten en een passend arrangement. Een hymne voor Geleen die deze dag in première gaat.”

De bereidheid om mee te doen was groot?

Emile: „Ja. De betrokkenheid, van iedereen die we vroegen, was vanaf het begin enorm. Met elkaar en voor elkaar.”

De jeugd wordt ook meegenomen in het project. Hoe?

Ben: „We hebben de samenwerking gezocht met het Graaf Huyn College. Zij krijgen opdrachten rond dit thema en mogen als tegenprestatie op vrijdagavond naar de generale komen kijken.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →