Klaas Dijkhoff: ‘We jagen niemand op kosten met het Klimaatakkoord’

Print
Klaas Dijkhoff: ‘We jagen niemand op kosten met het Klimaatakkoord’

Afbeelding: GUUS SCHOONEWILLE

Het Klimaatakkoord regelt tot 2030 hoe Nederland met een stevige verbouwing de klimaatdoelen gaat halen. Maar: „Geen stress”, stelt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. En al helemaal niet over het rekeningrijden.

Buiten is het tropisch warm, maar in het klimaatdebat lijkt de ergste hitte er heel even af nu het kabinet een compromis heeft bereikt. Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff stemde in met het Klimaatakkoord. Opvallend, want in januari zei hij nog te kiezen voor de burger, niet voor het kabinet. De klimaatmaatregelen die zijn partijgenoot Ed Nijpels presenteerde als voorzitter van de klimaattafels gingen hem veel te ver, zei hij.

Dijkhoff: „Het is niet per se mijn natuurlijke stijl om zoiets te doen, zonder te weten dat je het gaat binnenhalen. Want het is een risico. Mijn handtekening stond wel onder het regeerakkoord. Maar ik zag zo veel mensen meteen voor waar aannemen wat er werd geadviseerd – en ontevreden zijn met de inhoud ervan. Ik dacht: ik moet wel laten weten dat ik er ook nog ben als volksvertegenwoordiger.”

Bent u nu een klimaatdrammer geworden?

„Nee. We hebben een slim pakket dat niet dramt. Ik ben wel een drammer geworden in het coalitieoverleg op het punt dat we rekening moeten houden met mensen en dat niemand wordt bestraft, die geen kant op kan. Het meeste van wat er in december aan extra autobelastingen lag, hebben we eruit kunnen krijgen, behalve de verhoging van de dieselaccijns. Die kon ik niet wegpoetsen.”

Toch gaat ook de gasbelasting omhoog. Wie straks geen geld heeft voor een dure warmtepomp, krijgt een hogere energierekening. Is dat eerlijk?

„Het wordt voor iedereen mogelijk een warmtepomp te kopen via het warmtefonds. Je energierekening wordt dan een stuk lager, omdat je geen gas meer gebruikt. En met dat verschil betaal je de warmtepomp terug. Ook de mensen die niets doen, gaan minder energiebelasting betalen. Want de belasting op elektriciteit daalt. Zodra je isoleert of minder of geen gas verbruikt, betaal je nóg minder. We gaan het dus niet bestraffen als je niet isoleert, maar belonen als je het wél doet. Daarom vind ik het niet drammerig.”

Wie in een huurhuis woont, heeft pech?

„Woningcorporaties gaan er sowieso mee aan de slag. Ook particuliere verhuurders kunnen gebruikmaken van de aantrekkelijke mogelijkheden. Als dat niet gebeurt, zorgen we er met de energiebelasting voor dat je er met de energierekening niet op achteruit hoeft te gaan.”

Ah, de energierekening. Het kabinet beloofde eerder dat die niet hard zou stijgen. Daar bleek niets van te kloppen. Waarom klopt het nu wel?

„Ik kan iets aan de belasting doen, niet aan de energierekening. De energiebelasting gaat volgend jaar omlaag en daarna stijgt hij niet. Het jaar erop weer wel, maar slechts beperkt.”

Kortom, na 2021 gaat de belasting op energie gewoon weer omhoog. Dit lijkt een doekje voor het bloeden.

„Dat kunt u vinden, maar ik vind dat niet. Als ik het niet had gedaan, was de energiebelasting de komende drie jaar blijven stijgen. En de energierekening wordt echt een stuk lager. De energieprijzen kunnen óók gaan dalen. Dan pakt het volgend jaar beter uit. Maar het hangt allemaal af van de energieprijzen, en daar kan ik niets aan doen.”

Hoe is het om de geschiedenis in te gaan als de eerste VVD-fractievoorzitter die rekeningrijden mogelijk maakte?

„Dat moet je niet aan mij vragen, want we gaan het nu niet invoeren. Die fractievoorzitter ben ik niet. Wat we wel gaan doen, is drie varianten onderzoeken. In de kabinetsformatie van 2021 bespreken we of we één daarvan willen uitvoeren. Maar ik moet eerst met de partij het verkiezingsprogramma samenstellen. Onze leden bepalen uiteindelijk wat er in het verkiezingsprogramma staat over dit onderwerp. Ik moet nog maar zien hoeveel zetels we halen na de verkiezingen. En dan moeten we nog formeren. Misschien zitten we niet eens aan tafel. En bij de formatie kiezen partijen of je iets doet en wat je doet. Het zou ook kunnen dat alle drie de varianten niet deugen.”

Wij dachten: de VVD is om, rekeningrijden wordt in 2026 ingevoerd.

„Het is niet besloten. Nee. Er wordt nu onderzoek gedaan en bij een volgende kabinetsformatie moet je kijken of je het doet. Ik ben sowieso niet voor lastenverzwaring op auto’s. Als er steeds meer elektrisch wordt gereden en steeds minder fossiel, waarom zou je dan een heel mechanisme gaan optuigen om alle fossiele auto’s die al naar verbruik betalen nog meer te laten betalen? Op termijn is het natuurlijk niet reëel dat ik in mijn elektrische auto per kilometer veel minder zou betalen voor dezelfde infrastructuur dan iemand in een benzineauto. Het is niet eerlijk om die lastendruk tientallen jaren scheef te houden.”

Als u toch moet kiezen, welke van de drie varianten heeft uw voorkeur?

„De variant die benzine- en dieselrijders ongemoeid laat. Die automobilisten betalen nu al via de accijns aan de pomp. Alleen elektrische rijders zouden dan per gereden kilometer betalen. Ik wil in elk geval niet dat de tankers gaan betalen voor de laders. Ook ben ik tegen een spitsheffing. Voor heel veel mensen die nu in de spits reizen, is dat vanwege hun werk noodzakelijk.”

Welke boodschap wilt u Nederlanders meegeven over het Klimaatakkoord?

„Geen stress. We hebben elf jaar om de klimaatdoelen te halen. We snijden niet in onze eigen vingers en we jagen niemand op kosten.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →