WK modelhelikopter vliegen weer naar Kronenberg

Print
WK modelhelikopter vliegen weer naar Kronenberg

Het deelnemersveld van vorig jaar. Afbeelding: Modelvliegclub Jupiter

Kronenberg / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De complete mondiale top reist volgend weekend naar Kronenberg voor het wereldkampioenschap 3D modelhelikopter vliegen.

Het WK wordt voor de zevende keer mee georganiseerd door de Venlose modelvliegclub Jupiter. De deelnemende toppiloten zijn afkomstig uit achttien landen waaronder de Verenigde Staten, Puerto Rico, Thailand, Zuid-Korea, Canada, Australië en Nederland, dit jaar vertegenwoordigd door de youngsters Matthew de Wilde (15) en Wessel Haast (19). Het gros van de deelnemers is jonger dan 25 jaar, de jongste is pas twaalf en komt uit Frankrijk. Volgens woordvoerder Dré Latiers heeft dit alles te maken met de haast onwerkelijke reactiesnelheid die nodig is om aan de top te komen. „Vliegen met een modelhelikopter is op zich al moeilijk genoeg, maar deze jongemannen vliegen echt op het scherpst van de snede en kunnen bijvoorbeeld met gemak een compleet gazon maaien terwijl ze ondersteboven vliegen. Om de jury te imponeren maken ze de meest gecompliceerde vliegfiguren, vergelijk het maar met breakdancen in de lucht. Daarbij kan het ook wel eens goed mis gaan. Na een crash zit er niets anders op dan met stoffer en blik de stukken bij elkaar te rapen.”

Het WK bestaat uit verschillende disciplines waaronder de Flight to Music, extreme freestyle en speed vliegen waarbij snelheden van 300 km per uur geen uitzondering zijn. Spectaculair is ook het nachtvliegen met verlichte helikopters.

Daarnaast krijgen hobbyvliegers alle gelegenheid om te laten zien wat ze kunnen. Elke dag mag er na afloop van het WK-programma vrij worden gevlogen op het wedstrijdveld. „Het kan dan zo maar gebeuren dat je tegelijk met één van de toppers staat te vliegen”, aldus Latiers.

Voor beginnende piloten staat er een flightsimulator en is een modelhelikopter-vliegschool aanwezig. Bijzonder is volgens Latiers ook de demonstratie van Girls United, een groepje vrouwelijke helikoptervliegeniers.

Het WK 3D modelhelikopter vliegen vindt van 5 tot 7 juli plaats op het evenemententerrein aan de Schorfvenweg in Kronenberg, nabij Toverland. De wedstrijden duren vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en zondag van 9.00 tot 18.00 uur. Meer info op www.global3d.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →