Kleine club binnen CDA uit kritiek op samenwerking met PVV en FvD in Limburg

Print
Kleine club binnen CDA uit kritiek op samenwerking met PVV en FvD in Limburg

Afbeelding: Stefan Koopmans

/ Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Een aantal CDA-leden heeft principiële bezwaren tegen de samenwerking met de PVV en FvD en het gedachtegoed van die partijen. Zij uitten hun kritiek en gewetensbezwaren op de CDA ledenbijeenkomst in Sevenum. De overgrote meerderheid van de ongeveer tachtig aanwezige leden steunt het nieuwe programma en het collegebestuur dat gisteren werd geïnstalleerd.

De hartenkreet van het Limburgse CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch ‘diep ongelukkig’ te zijn met de nieuwe provinciale coalitie waarin ook de PVV deelneemt, kreeg - na bijval uit het land afgelopen week - ook enige bijval op de CDA-ledenbijeenkomst. Burgerraadslid Irene Plas uit Brunssum voelt zich “gewetensbezwaard” vanwege het feit dat het CDA gaat samenwerken met partijen die onderscheid maken tussen moslims en niet-moslims: „some are more equal than others”. Een samenwerking die de christelijke waarden, gelijkheid van mensen en vrijheid van godsdienst van het CDA volgens haar aantast.

Principes

Politicoloog en CDA-lid Jeroen Rossen uit Maastricht sluit zich daarbij aan. Een nog grotere dreiging vindt hij de samenwerking met FvD - „in essentie een neo-fascistische partij - dat het CDA „nooit” had mogen aangaan. „Het gevaar van met hen regeren is dat we hen faciliteren om mainstream te worden.” Dat uitgerekend de gedeputeerde die over natuur en klimaat gaat, van het FvD komt, noemt hij “bizar”. „Politiek is ook principes.”

De Limburgse CDA-leider Ger Koopmans lichtte de totstandkoming van de formatie en het provinciale collegeakkoord uit. “We gaan elkaar niet aanspreken op wat in Den Haag gebeurt. We staan in Limburg voor een inclusieve samenleving, dat staat uitdrukkelijk in het programma beschreven. Iedereen mag geloven wat hij wil geloven.” In antwoord op de kritiek: “Dan is de grote vraag: wat is het alternatief?”

Appje

Hij las het appje voor dat hij vrijdag kreeg van voormalig kandidaat-kamerlid Dave Ensberg die de samenwerking met PVV en FvD eerder een ‘nachtmerrie’ noemde: ‘Ik wil je oprecht complimenten maken. Het programma is ambitieus en aansprekend. Ik kan me niet voorstellen dat Baudet en Wilders dat een goede vertaling vinden van hun gedachtegoed. Succes, ik hoop op een goed debat over onze christelijke waarden.’ Bijval kreeg Koopmans ook van wethouder Ralph Diederen uit Beek die sprak van een „knettergoed programma”.

Discussie

De discussie bleef beperkt tot het uitspreken van zorgen door een handvol criticasters enerzijds en vertrouwen anderzijds. Goed dat er discussie is, maar de bijeenkomst is wat Amhaouch betreft mosterd na de maaltijd. Die had plaats moeten vinden vóór de vorming en presentatie van het programma.

Volgens de Limburgse CDA-leider Ger Koopmans was het niet nodig om de leden vooraf te raadplegen omdat er geen traditionele coalitie, maar een zogeheten extraparlementair college is gevormd. Het programma ‘Vernieuwend Verbinden’ werd begin deze week gepresenteerd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →