Schinkel-Zuid in Heerlen toneel van nationaal debat tijdens Cultura Nova

Print
Schinkel-Zuid in Heerlen toneel van nationaal debat tijdens Cultura Nova

Op het terrein Schinkel-Zuid moet nog veel puin van winkelcentrum De Plu opgeruimd worden. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Heerlen / Hoensbroek -

Het Schinkelkwadrant-Zuid in het centrum van Heerlen is tijdens festival Cultura Nova het toneel van het debat Nationale Omgevingsvisie. Dit is een landelijk debat over de invulling van de leefomgeving door het Rijk.

Deze maand is het ontwerp Nationale Omgevingsvisie (Novi) gepresenteerd. Hierin schetst het Rijk hoe de inrichting van de leefomgeving van mensen in de toekomst zou moeten worden ingevuld, met nieuwe vormen van samenwerken tussen overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bewoners.

Debatten

Rond de lancering van de Novi wordt een aantal debatten gehouden. Het eerste vindt 31 augustus plaats in Heerlen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties houdt het debat samen met Cultura Nova en IBA Parkstad. In de aanloop daar naartoe wordt het gebied waar eerder winkelcentrum De Plu stond gebruikt om invulling aan het Novi-debat te geven.

„Tijdens Cultura Nova willen we aan de hand van een lokale en concrete casus laten zien wat de Novi inhoudt”, vertelt Maurice Hermans, die namens Cultura Nova het programma invult. „Voordat er in Schinkel-Zuid gebouwd wordt buigen we ons over de vraag wat je tijdelijk met die plek zou kunnen doen. Zo zijn er al plannen om er een stadstuin en ontmoetingsplek van te maken.”

Stadmaken

In de week voorafgaand aan het debat staat Schinkel-Zuid geheel in het teken van ‘stadmaken’ en zal er de gespreksstof voor de discussie gegenereerd worden, vertelt Hermans. „Er zijn ambtenaren van het ministerie die er die week een tijdelijke werkplek hebben. Iedereen is er die week welkom om hun ideeën over die plek te geven. Op het debat komt die inbreng samen.”

Sprekers op het debat zijn onder meer Emiel Reiding, directeur Nationale Omgevingsvisie, Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, onderzoeker Saskia Bisschops en Jos Reinders (Gebrookerbos).

Tijdelijke invulling

De gemeente Heerlen is afgelopen week begonnen om het terrein Schinkel-Zuid klaar te maken voor een tijdelijke invulling. Er moet vooral nog veel puin van de Plu worden opgeruimd. De gemeente wil op termijn woningen op de plek ontwikkelen, maar hiervoor zijn nog geen concrete plannen. Totdat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden, moet er een tijdelijke invulling aan het gebied gegeven worden, waarbij het gebied voor mensen toegankelijk is.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen