Nooit meer een concert vergeten door nieuwe Limburgse app

Print
Nooit meer een concert vergeten door nieuwe Limburgse app

Gigit moet de opstap worden naar een collectief concertgeheugen. Afbeelding: iStock

Horst / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray -

Vier Limburgers lanceren donderdag een app die concert- en festivalgangers de mogelijkheid biedt om hun ervaringen op te slaan in een persoonlijk archief en delen met anderen. Zo moet een collectief live-muziek geheugen ontstaan.

De app Gigit is ontwikkeld door vier jonge ondernemers uit Weert, Roermond en Horst, vanwaaruit ze ook samen opereren. Ze zagen de laatste jaren steeds meer apps verschijnen die beantwoorden aan de behoefte om ervaringen op te slaan. „Zo houden bierliefhebbers wereldwijd bij welke speciaalbiertjes ze drinken in de app Untappd, hardlopers slaan hun trainingen op in Runkeeper en filmliefhebbers maken lijstjes van de films die ze zagen in IMDb. Voor concertgangers was er nog niets” aldus Jannis van den Heuvel. „Dat gaat nu veranderen.”

De app helpt liefhebbers van live muziek nooit meer een bezocht concert te vergeten. „Door in Gigit aan te geven wanneer je wie, waar live zag en wat je ervan vond, plaats je concerten op je persoonlijke tijdlijn, de liveline zoals wij het hebben genoemd”, zegt Van den Heuvel. „Er is ook plek voor aanvullende informatie, zoals een foto of een recensie. Dit alles kun je vervolgens delen met andere gebruikers, die je net als bij Instagram ook kunt volgen. Zo ontstaat een collectief live-muziekarchief.”

De initiatiefnemers zien een duidelijke behoefte aan het bewaren van concertherinneringen. De één draagt nog wekenlang een festivalbandje, een ander bewaart kaartjes. „Maar de laatste jaren vertaalt deze behoefte zich vooral in het eindeloos fotograferen en filmen van concerten. Dat vinden we jammer. Het doet namelijk afbreuk aan het moment. Voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Staat iedereen naar zo’n schermpje te turen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Gigit geeft daarom een andere invulling aan de behoefte om concerten vast te leggen. Van den Heuvel benadrukt dat alle handelingen in de app niet tijdens het concert zelf plaatsvinden. „Sterker nog, uiteindelijk zal er ook beeldmateriaal van professionele fotografen en media toegevoegd worden aan de gigs in Gigit. Dus dan is zo’n eigen ver-weg-fotootje eigenlijk überhaupt overbodig. Het gaat erom dat je geniet van mooie momenten en deze na afloop een plek kunt geven en herbeleven.”

Gigit is vanaf 4 juli beschikbaar in de Apple App Store.