Temperatuur stuk lager dan zaterdag: westenwind jaagt hitte weg

Print
Temperatuur stuk lager dan zaterdag: westenwind jaagt hitte weg

Kinderen zoeken op deze warme zomerdag verkoeling bij het water. Afbeelding: ANP

Wie even genoeg heeft van de hitte binnen- én buitenshuis, wordt op zijn wenken bediend. Het is zondag een stuk koeler, meldt Weerplaza.

Het is een behoorlijk contrast met zaterdag, toen het zoveelste weerrecord aan diggelen ging. Van ruim 31,1 graden in De Bilt naar zo’n 28 graden nu. ,,Dat forse temperatuurverschil ligt aan de stevige westenwind”, verklaart weerman Ben Lankamp van Weerplaza. ,,Dat maakt het overal een stuk koeler.”

Die westenwind trekt vanuit de kust langzaam landinwaarts en dat zorgt voor flinke temperatuurverschillen in het land. Zo is het op de stranden ‘slechts’ rond de 20 graden, terwijl in het zuidoosten het kwik kan oplopen tot een graad of 30. ,,Gisteren hadden we geen wolkje aan de lucht, maar nu trekken er best wat wolken over”, aldus de weerexpert.

Regen

De bewolking kan tegen de avond in Limburg tot een buitje leiden. Van extreme regenval zal er echter geen sprake zijn, benadrukt de weerman. Ook de komende dagen niet. Volgens de voorspellingen laat de zon zich de komende dagen geregeld zien en valt er hooguit lokaal een buitje.

Met maxima van 18 tot 23 graden kan de hitte de komende dagen even wegtrekken. Lankamp: ,,Sterker, de temperatuur kan deze week ’s nachts regionaal zelfs onder de 10 graden uitkomen. Het voordeel is wel: dan kunnen we weer even op adem komen.”