Avondwandeling met natuurgids door De Schaak

Print
Avondwandeling met natuurgids door De Schaak

Het gebied heeft officieel de Schadijkse bossen. Afbeelding: LGOG Kring Ter Horst

Meterik -

LGOG Kring Ter Horst gaat woensdagavond 10 juli wandelen in De Schaak, officieel de Schadijkse bossen genoemd. Ook niet-leden kunnen mee met deze tocht die geleid wordt door natuurgids Piet Hoebers en landschapsambassadeur Wiel Steegs.

Vroeger waren hier uitgestrekte heidevelden. Boeren staken er plaggen en lieten er schapen grazen. Zo ontstonden kale plekken en kreeg de wind vat op het onderliggende zand. Vandaar het heuvelachtige karakter in een groot gedeelte van het bos. Aan het eind van de 19de eeuw ging men de zandverstuivingen te lijf door grote delen te bebossen met grove dennen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende dit gebied als schuilplaats, onder andere voor studenten en mannelijke inwoners uit dorpen in de omgeving die wilden ontkomen aan Duitse tewerkstelling.

In 2007 heeft Staatsbosbeheer een groot stuk bos gekapt om weer open ruimte te creëren waar de heide en het stuifzandlandschap van weleer kunnen herstellen. In dit gebied lopen op dit moment schapen en Hollandse landgeiten rond. Het landschap in dit gebied is afwisselend en bestaat uit bossen, heidevelden, stuifduinen en akkers.

Op deze wandelroute bevindt zich ook het herdenkingskruis van Derk van Assen. Deze verzetsman werd hier op 14 september 1943 doodgeschoten door de Duitsers omdat hij de namen van zijn verzetsgroep niet wilde prijsgeven.

Deelname is ook voor niet-leden gratis, zowel voor leden van LGOG als niet-leden. De wandeling begint om 19.00 uur en duurt naar schatting anderhalf uur. Verzamelplaats is het startpunt van de wandelroutes aan de Bergsteeg/Gusseweg in Meterik.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen