Warme overdracht

Martin Arts en Paulien Jager dragen tandartspraktijk over

Print
Martin Arts en Paulien Jager dragen tandartspraktijk over

Oud en nieuw in de Gennepse tandartsenpraktijk. Vanaf links Noud van Nierop, Paulien Jager, Martin Arts en Roelard Verstegen. Afbeelding: Jos Gröniger

Gennep / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide -

Genneps langstzittende tandartsen doen volgende maand een stapje terug. Paulien Jager en Martin Arts dragen na respectievelijk 37 en 40 jaar de praktijk aan de Spoorstraat over aan Noud van Nierop en Roelard Verstegen. ,,Maar Paulien en ik blijven voorlopig nog werken in de praktijk”, zegt Martin Arts.

Het besluit de praktijk over te dragen en te koppelen aan een dienstverband is in gezamenlijk overleg genomen. ,,We willen een warme overdracht. Bovendien wil ik nog graag aan het werk blijven”, zegt Martin Arts, ,,Nu deed zich een mooie gelegenheid voor om de praktijk over te dragen.” Paulien Jager vult aan: ,,Opvolgers staan niet in de rij. Dat komt doordat de nieuw opgeleide tandartsen niet groot in getal zijn, en niet staan te trappelen om ook nog eens te ondernemen, naast het vak.”

De opvolgers Noud van Nierop en Roelard Verstegen zijn al tien jaar actief als tandarts in diverse praktijken. Zij studeerden tandheelkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij bekwaamden zich ook in de behandeling van (ernstige) gebitsslijtage, esthetische tandheelkunde en complete gebitsproblematiek. Roelard Verstegen richt zich verder op preventieve zorg voor kinderen. Noud van Nierop legt zich ook toe op kleine chirurgie zoals het verwijderen van verstandskiezen. Martin Arts en Paulien Jager studeerden -in 1979 en 1983- in heel een andere tijd af. ,,Ik had vijf weken na het afstuderen een eigen praktijk in Gennep. Ik begon aan de Maasweg en na drie jaren openden Paulien en ik de praktijk aan de Spoorstraat”, zegt Arts.

In de praktijk veranderde veel in veertig jaar tijd. ,,Er zijn veel meer specialisaties ontstaan. We begonnen als tandarts met een assistente, maar tegenwoordig werken er meer mensen in teamverband in de praktijk. Begrijpelijk, want je kunt als tandarts niet alles alleen”, zegt Jager, ,,Er is veel meer verdieping, en iedereen heeft zijn eigen aandachtsveld.” Ook de behandelwijze veranderde door de jaren. ,,Vroeger kregen mensen van 20 tot 30 jaar een prothese als hun gebit te slecht was. Later werd meer aandacht besteed aan het herstel van gebitten. Tegenwoordig is er steeds meer preventieve zorg. We begeleiden mensen om gaatjes te voorkomen”, vult Arts aan.

Per 1 juli dragen de ervaren tandartsen hun levenswerk over. Paulien Jager ziet de overdracht bewogen tegemoet. ,,Emotioneel doet het zeker veel met me. Er is een plezierige band met de cliënten ontstaan. Voorlopig werk ik nog tot eind dit jaar. Wat ik dan ga doen weet ik niet. Er zijn veel mogelijkheden. Ik kan ook als jurist of in het onderwijs werk zoeken.” Martin Arts blijft eveneens. ,,Zo lang ik het leuk vind, werk ik door. Ik ben dankbaar dat we Noud en Roelard ontmoet hebben. Het voorkomt dat we met de rug tegen de muur komen te staan als het moment komt dat we willen of moeten stoppen met de praktijk en zo blijft de zorg voor de cliënten gegarandeerd.” Cliënten gaan niet veel merken van de overdracht. ,,Wel verandert de naam straks in Tandartspraktijk Gennep”, besluit Roelard Verstegen.