Zitting tramschutter Gökmen Tanis begonnen

Print
Zitting tramschutter Gökmen Tanis begonnen

Afbeelding: ANP

De eerste inleidende zitting in de zaak tegen de 37-jarige Gökmen Tanis, die wordt verdacht van het plegen van de aanslag op een tram in Utrecht, is maandag begonnen.

De Utrechter werd geboeid de zaal van de rechtbank in Utrecht binnengebracht. Hij oogde rustig. Maar hij is geboeid, omdat de emoties voor de zitting hoog opliepen en dit nodig werd gevonden, zei de rechter. Er zitten drie agenten van de parketpolitie vlak naast hem.

„Ik ben geen democraat”, zei hij tegen de rechtbank in Utrecht. „Ik erken jullie niet, jullie rechtbank ook niet.”

Geen advocaat

Tanis moest verplicht aanwezig zijn, zo bepaalde de rechtbank vorige week. Tanis is alleen, hij blijft bijstand van een advocaat weigeren. Rechtbankvoorzitter Ruud Veldhuisen wees T. erop dat justitie een zeer zware verdenking tegen hem koestert en dat het daarom niet verstandig is om zonder advocaat terecht te staan.”U moet gevolgen daarvan overzien.”

T. zei „het probleem” niet te zien. „Ik heb al bekend.” Daarna beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Op de vraag van de rechter waarom hij dat deed, antwoordde hij niet.

Tanis wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. Door de schietpartij in de tram op het 24 Oktoberplein kwamen in maart vier mensen om het leven en raakten twee anderen zwaargewond.

De zaak wordt pas later inhoudelijk behandeld.