Koelere week in aantocht, maar wel prima terrasweer

Print
Koelere week in aantocht, maar wel prima terrasweer

Afbeelding: Fotolia

Het is de komende dagen vrij zonnig, maar ook tamelijk koel voor de tijd van het jaar. ,,In delen van het land ligt de temperatuur zelfs ruim 10 graden lager dan afgelopen week”, constateert meteoroloog Ben Lankamp. Desalniettemin ligt de gemiddelde temperatuur rond de 20 graden: al met al prima terrasweer.

Afgelopen weekend was er nog sprake van tropische warmte in Nederland. Zaterdag werd het 30 tot 34 graden, zondag werd lokaal nog de 30 graden aangetikt. Maar een westelijke wind blies al koele lucht het land in.

Lees ook: Het ene na het andere hitterecord sneuvelt in heet Europa

Maandag wordt het 19 graden aan de kust, ongeveer 20 graden in het midden van het land en lokaal nog een zomerse 25 graden in het zuidoosten. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van zon en wolken.

Dinsdag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. Het wordt hooguit 16 of 17 graden in de kustgebieden en 21 graden in het oosten en zuidoosten. ,,Daarmee is het ronduit koel voor begin juli, normaal is 20 graden in de kop van Noord-Holland tot 24 graden in Limburg”, aldus Lankamp.

Frisse nachten

In de nacht naar woensdag wordt het behoorlijk fris. ,,Vlakbij de grond zou de minimumtemperatuur op slechts 2 graden van het vriespunt uitkomen! Als je deze week met de tent op de camping staat, doe je er dus goed aan om de slaapzak goed dicht te ritsen”, adviseert de weerman.

Woensdag schijnt de zon veel vaker en daardoor kan de temperatuur ook weer iets hoger uitpakken. Het wordt rond de 20 graden.

Donderdag komt daar nog iets bovenop; in het zuidoosten kan het weer zomers worden. De maxima komen uit tussen 20 en 26 graden. Vanaf vrijdag gaat het kwik dan waarschijnlijk weer iets omlaag, met mogelijk een enkele bui.