Martin Ruijters maakt stripverhaal over de bevrijding van Sittard-Geleen

Print
Martin Ruijters maakt stripverhaal over de bevrijding van Sittard-Geleen

Martin Ruijters met zijn handgetekende stripverhaal over de bevrijding van Sittard-Geleen. Afbeelding: Martin Ruijters

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Hij was pas vier jaar toen de boerderij van de buren werd gebombardeerd door de Duitsers. Het maakte zoveel indruk dat hij er 77 jaar later een stripverhaal aan wijdt.

Martin Ruijters (81) was leerling aan de Sittardse Ambachtsschool en volgde de Kunstacademie in Maastricht. Schilderen doet hij al zijn hele leven. Eerst als vakschilder om een cent bij te verdienen, later als kunstschilder en leraar. Zijn huis in Sittard hangt vol met ‘eigen werk’. Voor VIA Limburg maakte hij de afgelopen maanden een bijzondere stripreeks.

Heeft hij vaker stripverhalen gemaakt? „Ja, toen ik in 1958 in Suriname zat tijdens mijn diensttijd. De strip heet ‘Toestanden in Suriname’. Daarnaast heb ik nog een stripverhaal gemaakt ‘De Iconoclast’. Eén van mijn zonen, Marcel Ruijters, heeft me de techniek van het striptekenen geleerd. Het verhaal dat ik nu heb getekend is waargebeurd en voortgekomen uit mijn herinneringen.”

Hij is pas vier jaar als Geleen wordt gebombardeerd in september 1944. „Bij de buren vloog de boerderij in brand. Iedereen vluchtte en het luchtalarm ging ook af”, vertelt hij. „De Duitsers waren zich al aan het terugtrekken en richtten in hun toch een spoor van vernielingen aan.” Dat gebeurde vaak letterlijk. „Veel bruggen en spoorwegen werden opgeblazen om het de geallieerden zo lastig mogelijk te maken. Op een dag stonden twee Duitse soldaten voor de deur met de vraag ‘Wo ist der Bahnhof?’. Mijn vader stuurde ze bewust de verkeerde kant op. Toen ze doorhadden dat hij ze voor de gek hield is hij moeten meelopen”, verklapt hij de titel van de strip. Het verhaal is volledig in het dialect en handgetekend.