Niemand schuldig aan dood Vic (6) die klem zat in zwembadfilter Portugal

Print
Niemand schuldig aan dood Vic (6) die klem zat in zwembadfilter Portugal

Vic (6), aan het zwembad op vakantie in Portugal. Afbeelding: Joel Hoylaerts / Photonews

Er is niemand schuldig aan de dood van een 6-jarige jongen uit België die vorige zomer in Portugal overleed nadat hij met zijn arm vast was komen te zitten in een zwembadfilter. ,,Zijn nieuwsgierigheid is hem fataal geworden”, concludeert het Spaanse Openbaar Ministerie na onderzoek.

De familie Wanzeele maakte een jaar geleden met hun zoontjes Vic (6) en Jack (4) een zeventiendaagse trip door Portugal. Een vakantievilla bij het natuurpark Azeitão was de laatste stop, waar het gezin verbleef met een bevriend stel en hun twee kinderen.

Een dagje zwemmen eindigde in een drama. Vic kwam vast te zitten in een niet-afgesloten filter van het zwembad en kwam niet meer los. Zelfs niet met hulp van zijn moeder en het bevriende koppel. De zuigkracht was te groot. Ook twee brandweermannen die snel ter plaatse waren, lukte het niet om hem te bevrijden.

Uiteindelijk trapte de brandweer de deur in van het tuinhuisje met de filterinstallatie. Het apparaat werd uitgezet en Vic kon boven water worden gehaald. De jongen had een kwartier geen zuurstof gehad. Hij vocht in het ziekenhuis nog een aantal dagen voor zijn leven, maar had veel hersenschade opgelopen en overleefde het uiteindelijk niet.

Nieuwsgierigheid

De Portugese krant Jornal de Notícias schrijft dat het Openbaar Ministerie het onderzoek naar het ongeval heeft afgesloten. En kan niemand aangewezen worden die schuld treft, ook niet voor nalatigheid. ,,De jongen dook uit nieuwsgierigheid naar de bodem van het zwembad. Hij stak zijn arm een buis met een diameter van vijf centimeter, maar werd meteen vastgezogen.”

Volgens zijn vader Michael speelde Vic een duikspelletje. ,,Hij dook naar de bodem en zag in het diepe deel van het zwembad een gat. Hij zwom ernaartoe en stak er - nieuwsgierig als hij is - zijn hand in. Het gat bleek de ingang van het zwembadfilter te zijn.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen