Nieuw onderzoek naar stillere motoren Awacs

© Harry Heuts

Een onafhankelijke commissie van deskundigen en (oud-)bestuurders gaat bekijken of Awacs-vliegtuigen kunnen worden uitgerust met stillere en schonere motoren.

Geertjan Claessens

Dat voorstel van waarnemend burgemeester Bas Verkerk van Beekdaelen is omarmd door de voorzitter van de commissie Awacs Limburg, Eric Geurts (die Verkerk gaat opvolgen als burgemeester van Beekdaelen). Daarmee krijgt de al jaren slepende discussie een nieuwe impuls.

Verouderd

De gemeenten Brunssum en Beekdaelen pleiten al jaren voor stillere motoren om zo de overlast voor bewoners te beperken. Awacs-vliegtuigen in de VS zouden volgens hen wel zijn uitgerust met nieuwere motoren, maar volgens Defensie vliegen daar dezelfde toestellen als hier. Defensie zegt dat het niet mogelijk is andere motoren onder de verouderde toestellen op de NAVO-basis in Geilenkirchen te hangen.

Frisse blik

Het laatste onderzoek naar vervanging van de motoren dateert van 2006 en wees uit dat vervanging ongeveer een miljard kost. Die kosten zijn nu waarschijnlijk veel hoger. Volgens Verkerk is er sindsdien mogelijk veel veranderd en zou het goed zijn als een groep onafhankelijke deskundigen er opnieuw naar kijkt met een frisse blik.

Dat voorstel wordt ook besproken met de staatssecretaris van Defensie, die is uitgenodigd voor overleg met de Awacs-commissie. Daarin overleggen de gemeenten Beekdaelen en Brunssum met vertegenwoordigers van de ministeries van Defensie en Milieu.

Kritiek

De buurgemeenten uitten eerder scherpe kritiek omdat de NAVO wel geld uittrekt voor modernisering van de cockpits van de vliegtuigen, maar geen geld steekt in nieuwe motoren. Eerder meldden ze dat de cockpits 1,2 miljard zouden kosten, volgens Defensie zijn de kosten echter 686 miljoen euro.

Dat leidde tot verbazing bij Brunssum en Beekdaelen, omdat het cijfer van 1,2 miljard eerder niet werd weersproken. Volgens Verkerk hebben de bewoners van de regio al veel te lang overlast en wordt het hoog tijd daar iets aan te doen.

Deskundigen

Verkerk is toegetreden tot de Kerngroep Herziening Luchtvaart, die betrokken is bij het opstellen van de Nota Luchtvaart 2020-2050. Hij wil bij de werkgroep die onderzoek gaat doen naar Awacs-motoren bekende (oud-)bestuurders als Frans Timmermans en Jan-Jaap De Hoop Scheffer betrekken. Maar ook Ben Droste, oud-bevelhebber van de luchtmacht die hij kent als decaan van Technische Universiteit in Delft, waaraan een afdeling Vliegtuigbouw verbonden is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee