Video: Vloedgolf verrast strandgasten Vlissingen, twee kinderen naar ziekenhuis

Print
Een vlak langs het Vlissingse Badstrand varend schip heeft zondagavond voor paniek bij badgasten gezorgd.

Zeker zeven mensen werden het water in getrokken. Drie mensen, onder wie twee kinderen van 3 en 5 jaar, zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht. 

Het waarschijnlijk te dicht of te snel langs het strand varende schip veroorzaakte een vloedgolf. De strandgangers werden verrast en meegesleurd met de golven. De meesten konden zelf het strand bereiken. 

Omstanders schoten de overige slachtoffers te hulp. Even later arriveerden ook ambulances. 

Vaker gezien, nog nooit zo erg
Rien Schrier woont aan de boulevard en zag het schip met hoge snelheid en dicht langs het strand aan komen varen vanaf de gevangenentoren. ,,Dat groene schip ging zo hard, je zag aan alles dat het mis zou gaan. We hadden niet genoeg tijd om de mensen op het strand nog te waarschuwen. Dat is het perverse. Je kunt op dat moment niets meer doen.” 

Hij besloot zijn camera te pakken en te filmen wat er daarna gebeurde (zie video). ,,Ik heb het vaker meegemaakt, maar zo erg als nu heb ik het nooit eerder gezien.” 

Schrier is teleurgesteld dat de mensen op het strand niet zijn gewaarschuwd door de aanwezige strandwachten. ,, Voorheen zag je het wel eens gebeuren dat mensen snel uit het water werden gedirigeerd. Ook aan het einde van een dienst. De laatste tijd lijkt er minder controle te zijn.” Schrier is er zeker van dat het schip veel te snel voer. Hij heeft zijn filmpje dan ook naar de Belgische rederij van het schip gestuurd.

Twee kinderen
Uiteindelijk zijn drie mensen, onder wie twee jonge kinderen, die te veel water binnenkregen naar het ziekenhuis gebracht. Hoe ze er aan toe zijn, is nog niet bekend. Hoofd strandwachten Tim Wouters van SSV was blij dat er nog acht strandbewakers op en om de post waren. ,,Ze zagen de vloedgolf vanaf ongeveer de Gevangentoren richting Nollestrand rollen. Zo’n hoge golf hadden ze nog niet eerder gezien. Gelukkig konden ze mensen helpen en kalmeren. Drie mensen moesten uiteindelijk voor controle naar het ziekenhuis, de overige badgasten konden op eigen kracht naar huis.”

Het is niet de eerste keer dat een vloedgolf ontstaat op het badstrand nadat een schip passeert. Vorig voorjaar spoelde nog bijna een kinderwagen weg na een soortgelijk incident.