Informatiebijeenkomst Werkgroep Stolpersteine Meerssen

Print
Informatiebijeenkomst Werkgroep Stolpersteine Meerssen

Kunstenaar Gunther Demnig aan het werk. Afbeelding: Johannes Timmermans

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

De Meerssense Werkgroep Stolpersteine nodigt bewoners uit van huizen waar vóór 1945 mogelijk één of meerdere slachtoffers van de Rassenwetten gewoond voor een kennismakingsbijeenkomst. Deze vindt plaats op donderdag 4 juli van 20.00 tot 21.30 uur in conferentielocatie Ontmoet Anna aan het Stationsplein 1 Meerssen.

Het gaat om huizen waarvan de toenmalige bewoners door het invoeren van de Rassenwetten in Nederland gedwongen werden te vertrekken, te vluchten of onder te duiken, omdat ze niet langer ‘gewenst’ waren. Of om adressen waarvan een bewoner in het verzet actief is geweest.

Leden van de werkgroep vertellen dan over het project om op deze locaties zogenaamde Stolpersteine (Struikelstenen) te plaatsen en de bijbehorende planning. Het betrekken van huidige bewoners, jongeren en nabestaanden is een belangrijk onderdeel van het plan. De werkgroep hoopt zo te komen tot een breed gedragen en respectvolle invulling van het project van Gunther Demnig in de gemeente Meerssen.

Stolpersteine

In de periode 1933 -1945 zijn velen in Europa slachtoffer geworden van de Rassenwetten van het Duitse Nationaalsocialisme. Door het invoeren van de Rassenwetten werd het mogelijk Joden, zigeuners, Sinti en Roma te deporteren en te vermoorden. Maar ook homoseksuelen, gehandicapten, politieke gevangenen en verzetsstrijders werden slachtoffer van het heersende regime. Eerst in Hitler-Duitsland, maar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 ook in de door de nazi’s veroverde gebieden. Om aandacht te blijven vragen voor het effect van deze wetten heeft de Keulse kunstenaar Gunther Demnig het kunstproject ‘Stolpersteine’ bedacht. In 2017 besloot de gemeenteraad dat er ook Stolpersteine in de gemeente Meerssen worden gelegd.

Werkgroep

Struikelstenen zijn messing plaatjes waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van een slachtoffer staan vermeld. In heel Europa heeft kunstenaar Gunther Demnig tot nu toe 80.000 Stolpersteine gelegd in de stoep van het huis waar slachtoffers van de Rassenwetten voor het laatst vrijwillig hebben gewoond.

Voorjaar 2017 besloot de gemeenteraad dat ook in Meerssen Stolpersteine worden gelegd. In de zomer van 2018 heeft de Stichting Kunst, Cultuur, Erfgoed en Toerisme een oproep gedaan om vrijwilligers te werven. De aangemelde vrijwilligers zijn sinds september 2018 actief in de Werkgroep Stolpersteine. Deze werkgroep hoopt Gunther Demnig voorjaar 2020 naar de gemeente Meerssen te kunnen laten komen om de eerste 15 Stolpersteine op circa 10 adressen in de stoep te laten leggen.