Mooie tijden herbeleven tijdens reünie Café Naus-Kuub

Print
Mooie tijden herbeleven tijdens reünie Café Naus-Kuub

Jac en Toos Naus aan de statafel die vroeger in hun café stond. Afbeelding: Isabelle Vaessen

Kesseleik -

Jarenlang was Café Naus-Kuub aan het Mariaplein in Kessel-Eik de plek waar herinneringen werden gemaakt en vriendschappen werden gesloten. Inmiddels is het bijna 25 jaar geleden dat het geliefde dorpscafé zijn deuren sloot. Toch is het bij eigenaren Jac en Toos Naus altijd blijven kriebelen en dat vraagt om nog één avond waarop alles in het teken staat van het vroegere Naus-Kuub.

Na twintig jaar met veel plezier het café te hebben gerund, besloten Jac en Toos Naus in 1994 Naus-Kuub te sluiten. Een moeilijk besluit dat zeker bij Toos heel wat voeten in de aarde had: „Ik werd ziek en we merkten dat het steeds moeilijker werd om mijn ziekte met het caféleven te combineren. Ondanks de vele hulp die we van familie kregen, maakten we uiteindelijk het moeilijke besluit om de deuren van het café te sluiten. Dat heb ik best moeilijk gevonden. Ik miste het spontane contact met de mensen, de verhalen die ze met me deelden.”

Einde aan tijdperk

Met het sluiten van Café Naus-Kuub kwam een einde aan het tijdperk waar menig Eikenaar heel wat mooie avonden heeft beleefd. „Het was een leuke tijd waar we met veel plezier op terugkijken. Zeker tijdens Carnaval en de kermis was het café stampvol”, vertelt Jac. Dat de cafégangers zich meer dan thuis voelden, werd wel weer bevestigd als de dag na de kermis het café meubilair bij de buren van het dak kon worden gehaald. „Ik heb vaak gedacht: ik schrijf een boek over alle belevenissen van die tijd”, lacht Toos.

Leuke tijd van toen

Omdat Jac en Toos toch altijd een beetje heimwee hebben overgehouden aan deze tijd, besloot dochter Mariëlle een reünie te organiseren. „Het oorspronkelijke idee was om pap en mam te verrassen, helaas is dat niet helemaal gelukt”, vertelt Mariëlle lachend. „Maar dat mag de pret niet drukken want we hebben een mooie avond weten te organiseren waar eigenlijk alles doet denken aan de leuke tijd van toen.” Van de oorspronkelijke statafels met asbakken tot een optreden van Boemerang, alles wordt voor één avond precies zoals het vroeger was. Waar vroeger naast Toos vooral zussen en broers achter het buffet te vinden waren, zijn het deze avond de neven en nichtjes die de tap bedienen.

Herinneringen delen

„Omdat er zo ontzettend veel leuke foto’s bewaard zijn gebleven, organiseren we tijdens de reünieavond een pubquiz met vragen over allerlei foto’s die op de beamer voorbij komen”, vertelt Mariëlle. Om iedereen alvast weer een beetje in de sfeer te brengen én de reünie wat meer onder de aandacht te brengen in de omgeving, maakte Mariëlle een Facebookpagina aan waarop alvast een aantal foto’s van de gezellige tijd in het café worden geplaatst. „Het is ontzettend mooi om te zien hoe dit initiatief leeft bij mensen. Veel Eikenaren zijn met dit café opgegroeid. Hoe leuk is het om alle herinneringen dan nog één avond met elkaar te delen?”

De reünie vindt vrijdag 5 juli plaats in de feesttent op het Mariaplein. Iedereen is vanaf 19.00 uur welkom. Toegang is gratis en consumpties kosten 1,50 euro. „Hopelijk mogen we vrijdag veel mensen ontvangen. Wij kijken er alvast naar uit!”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen