Miljoenensubsidie voor vmbo’s in Zuid-Limburg

© John Peters

Het vmbo-techniekonderwijs in Zuid-Limburg krijgt 8,4 miljoen euro subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om hun onderwijs verder te ontwikkelen. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen de Zuid-Limburgse vmbo’s van scholenkoepel LVO, Da Capo College in Sittard-Geleen en SVO/Parkstad.

Door Marianne Slegers

Guido Beckers, voorzitter van de centrale directie van LVO Maastricht: „We hebben met veel mensen heel hard aan dit project ‘Sterk Techniek Onderwijs’ gewerkt en zijn dan ook erg blij dat ons voorstel is goedgekeurd. Dit gaat een goede impuls geven aan het onderwijs in Limburg.”

Techniekonderwijs

In totaal krijgen 45 regio’s in Nederland ruim 231 miljoen euro. Dat is bijna 16.000 euro per leerling. De plannen voor het verbeteren van techniekonderwijs zijn afkomstig van vmbo-scholen, mbo’s en lokale en regionale bedrijven.

Beckers: „Wij gaan ons richten op een breed aanbod van het technische onderwijs op het vmbo en nauwe samenwerking met het mbo. Maar ook moet je denken aan het stimuleren van een bredere instroom, inclusief meer meiden, nascholing van docenten, loopbaancoördinatie en nieuwe machines.” Het project moet er de komende vier jaar voor zorgen dat er een betere aansluiting komt tussen het vmbo en het bedrijfsleven.

Arbeidsmarkt

Onderwijsminister Arie Slob: „De arbeidsmarkt staat te springen om goed geschoold technisch personeel. Daarom hebben vmbo-scholen, mbo’s en het bedrijfsleven samen plannen gemaakt. De ambitie die daar uit spreekt is geweldig.”

Naast de vmbo’s in Zuid-Limburg hebben nog 33 regio’s in Nederland plannen ingediend om hun techniekonderwijs verder te ontwikkelen. De regio’s waarvan de plannen nog niet zijn goedgekeurd krijgen tot 1 oktober de tijd om deze te verbeteren en krijgen hierbij steun van OCW. De plannen zijn volgens OCW zeer verschillend per regio.

De uitvoering van de plannen wordt betaald uit de 100 miljoen euro voor techniekonderwijs die in het regeerakkoord zijn aangekondigd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal