Fusiegemeente Beekdaelen krijgt eigen vlag en wapen

Print
Fusiegemeente Beekdaelen krijgt eigen vlag en wapen

Afbeelding: René Vroomen

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth -

Fusiegemeente Beekdaelen wordt weer een stukje herkenbaarder. Een nieuwe vlag en nieuw wapen maken de historie zichtbaar.

In de beeldmerken van de gemeente zijn de wapens verwerkt van een ver verleden. De dubbelstaartige gekroonde rode leeuw verbeeldt dat het gebied - ruwweg de helft van het gebied van de nieuwe gemeente - al vanaf de veertiende eeuw heeft behoord tot het Land van Valkenburg.

Het dubbelkoppige slangenkruis staat voor de grafelijke familie Huyn van Amstenrade, die eeuwen geleden heerste over het gebied dat de andere helft van de fusiegemeente beslaat (de latere gemeenten Schinnen en Onderbanken.)

Beken

Beide symbolen prijken op de gemeentevlag op een achtergrond van drie golvende groene banen. Die staan voor de gemeenten Nuth, Schinnen en Onderbanken die samen zijn gegaan en voor de beken en dalen waaraan de fusiegemeente zijn naam dankt. Ze maken ook duidelijk dat de gemeente een groen karakter heeft.

Fusiegemeente Beekdaelen krijgt eigen vlag en wapen
Het nieuwe gemeentewapen van Beekdaelen. Foto: René Vroomen

De vlag is het symbool van de gemeenschap en mag altijd door inwoners worden gebruikt, bijvoorbeeld bij evenementen. Het wapen verbeeldt de gemeente als bestuurlijke instelling. Voor gebruik daarvan is wel toestemming vereist.

Heraldiek

Beide beeldmerken zijn ontworpen door Echtenaar René Vroomen, voorzitter van de Limburgse Commissie Heraldiek en Banistiek van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG).

Die is na de herindeling in 1982 opgericht om nieuwe fusiegemeenten te voorzien van historisch verantwoorde wapens en vlaggen. Vroomen maakte al voor veel Limburgse gemeenten vlaggen en wapens. Het ontwerp kost 1500 euro.

Per ongeluk

Vroomen ontwierp in 2017 nog een nieuwe gemeentevlag voor Onderbanken. Later bleek de opdracht per ongeluk verstrekt. Dat werk blijkt nu niet helemaal voor niets. Het dubbelkoppig slangenkruis dat er destijds in stond komt nu terug in de nieuwe vlag van Beekdaelen.